West Noorwegen: Ålesund, fjorden en verrassende kust
Vaak willen we bij een rondreis door Noorwegen zoveel mogelijk meepakken. En dat is zonde. West Noorwegen langs de kust bij Ålesund is daarom beetje een vergeten gebied, omdat het niet aan de ‘standaard’ rondreis-route ligt. De regio Møre og Romsdal in west Noorwegen is een ruig en rijk stuk van Noorwegen. En daarmee ook een verborgen schat. Lees over de rondreis van een week die wij maakten eind maart en de vele tips voor dit prachtige gebied.
Dag 1: Ålesund
Ålesund is een verrassend leuk stadje in west Noorwegen. Het is helemaal in Art Nouveau-stijl gebouwd na een brand in 1904 die de hele binnenstad heeft verwoest. Lees hier meer over Ålesund.
Dag 2: dagje hiken op vogeleiland Runde
Van Alesund naar Runde is zo’n 2 uur met de auto.
Ga je naar Runde tussen april en augustus, dan heb je grote kans de broedende papegaaiduikers te zien. Het eiland is eenvoudig te bereiken met de auto (brug) en heeft een interessant bezoekers-/onderzoekscentrum. Lees hier alles over vogeleiland Runde.
Horisont in Fosnavåg
Van Runde naar Fosnavåg is ca. 30 minuten met de auto.
Voor ons bezoek aan Runde hebben wij overnacht in Fosnavåg, gemeente Herøy. Een klein half uurtje rijden vanaf Runde. Aanrader in Fosnavåg is restaurant Horisont met een prachtige art gallery. Je kunt vanuit Fosnavåg met de auto (of met de boot) naar het restaurant voor lunch of diner (wel reserveren).
Rita uit Equador zwaait hier de scepter. Door haar vader is ze veel meegenomen op de vissersboot en varen is ook nog steeds haar grote passie. Een andere passie is het verzamelen van kunst. Een prachtige collectie aan Noorse en andere kunstenaars vind je hier. Alle kunstobjecten hebben een persoonlijke connectie met haar eigen levensverhaal.
Dag 3: Herøy coastal museum en fietsen in Larsnes
Van Fosnavåg naar Herøy Coastal museum is ca. 15 minuten met de auto.
Herøy is een fraaie eilandengroep in west Noorwegen. Prachtig gebied om te fietsen of kayakken overigens. Hier loopt ook een deel van de Eurovelo-route langs de Noorse kust.
De meeste eilanden zijn met bruggen aan elkaar verbonden. Het is een gebied met een rijk verleden, vooral te danken aan de visserij. Er zijn veel resten uit de ijstijd, de bronstijd en het Viking tijdperk (vroege middeleeuwen) gevonden.
We bezochten het Herøy Coastal museum. Het oudste deel van het museum komt uit 1500, rond 1800 is de museum ‘huiskamer’ gebouwd. Je kunt het museum bezoeken, het naastgelegen café en een wandeling maken over het eiland. Langs de kust loopt hier de pelgrimsroute naar Trondheim. In de zomermaanden is het museum open. De overige periode op aanvraag.
Kraengard
We rijden door en lunchen bij Kraengard in Larsnes. Je kunt hier ook overnachten in tiny houses met mooi uitzicht op zee. Vanaf hier heb je behalve mooie fietsroutes ook mooie hikes en kun je gemakkelijk naar het Geirangerfjord en naar Loen Skylift.
Ulsteinvik
Ulsteinvik is een rustig havenstadje aan de kust. Het is een goed alternatief om te verblijven als je Ålesund te duur vindt. Je kunt hier meevaren op vissersboot Hindholmen. Quality hotel Ulstein herbergt tevens de lokale bioscoop en theater. Ulstein Arena is een indoor complex met alle faciliteiten voor het dorp zoals een zwembad, sauna, café, toeristeninformatie en een bibliotheek van Nederlandse architectuur.
Dag 3: de trappen bij Hakkalevaer
Van Larsnes naar Hakkalestranda is zo’n 40 minuten (inclusief ferry).
We overnachten bij Hakkalevaer. Het inspirerende mountaineer koppel Sissel en Peter runt een aantal comfortabele vakantiehuizen direct aan zee. De huizen hebben de Noorse eco lighthouse certificering. Sommige gasten komen hier speciaal als er storm is, omdat je een prachtig uitzicht hebt op zee. Bij beter weer zie je het noorderlicht.
Sissel en Peter hebben menig berg ter wereld overwonnen (de 7 summits) en ze bouwen hier nu aan de toegankelijkheid hun eigen berg: de trappen van Hakkalevaer.
We lopen samen met hen de tot nu toe ca. 1.000 treden geplaatste de berg op. Behalve een prachtige route is het redelijk goed te bewandelen. Met sherpa’s zijn ze bezig om de route naar de top van de berg af te maken. Vanaf daar heb je een schitterend uitzicht over de kust (een stuk rustiger dan Preikestolen). Je kunt een trede ‘kopen’ waarmee je het project steunt. Er wordt dan een kei geplaatst bij de trede met een tekst/tekening erop naar wens.
Hakkalevaer is een heerlijke plek om te onthaasten. De omgeving biedt veel gemarkeerde hike-routes en is heel geschikt om te fietsen. Sissel en Peter helpen je graag op weg om de mooiste plekjes in de omgeving te vinden. In de buurt heb je hier ook Hakallegarden farm, een alpaca boerderij.
Je bent hier op ca. 2 uur van Ålesund en een uur van Runde.
Scheepstunnel west Noorwegen
In deze omgeving (bij Selje) wordt gewerkt aan ‘s werelds eerste scheepstunnel: een 1700 meter lange tunnel waar de grote cruiseschepen en vrachtschepen door moeten kunnen om de gevaarlijke route langs de Noorse eilanden te omzeilen. Het project staat al jaren in de planning maar de bouw wordt nu in gang gezet en zal zo’n 5 jaar duren.
Dag 4: Het Poolmuseum in Brandal – Hareid
Van Hakallevaer naar Brandal is ca. 1 uur inclusief ferry van Åram naar Larsnes
We rijden door naar Brandal, op het eiland Hareidlandet. Het Ishavsmuseet bestaat uit 2 delen: in een loods staat een oude boot die werd gebruikt voor de zeehondenjacht (de Aarvak uit 1912) en in het museum zelf wordt op 3 verdiepingen het verhaal verteld van de geschiedenis van de zeehondenjacht in Noorwegen. Het was voor mij even slikken, want ook ik heb in de jaren ‘80 van de vorige eeuw geprotesteerd tegen de zeehondenjacht. De uitleg van de deskundige gids vertelt het verhaal in het daglicht van de Noorse geschiedenis en cultuur. Het loont daarom zeer om het museum met gids te bezoeken. Openingstijden en informatie Ishavsmuseet. We voeren terug naar Ålesund met de ferry.
Op zo’n 5 kilometer van Brandal vind je Kvidneset, een mooi gebied om te hiken. Je vindt hier nog een fort uit de 2e wereldoorlog.
Dag 5: Hjorundfjord of Geirangerfjord: Mission Impossible
Vanuit Ålesund namen we de boot naar het Geirangerfjord. Een prachtige tocht, vooral omdat het nog rustig was vroeg in het seizoen. Het Geirangerfjord is het meest beroemde fjord van west Noorwegen en daarmee ook het drukstbezocht. Eind maart was het gelukkig nog rustig en ik heb geen cruiseschepen gezien.
Het Flydalsjuvet bij het plaatsje Geiranger biedt een prachtig panorama over het fjord. Het bezoekerscentrum in Geiranger is ook zeker de moeite waard. Je leert over het ontstaan van de fjorden en de manier van leven door de eeuwen heen. Vanuit Geiranger heb je ook een mooie hikeroute, de Fosseråsa.
Wij voeren terug vanuit Geiranger tot aan Hellesylt met de RIB-boot (spectaculair). In Hellesylt aan het Geirangerfjord zijn de opnames geweest van Mission Impossible met Tom Cruise. Hier reed hij met zijn motor van de berg af (en niet in de Alpen zoals de film doet vermoeden)!
Hjorundfjord hidden gem in west Noorwegen
Vanuit Ålesund kun je ook eenvoudig met de boot naar het Hjorundfjord. Een mooi en minder toeristisch alternatief en volgens de locals zelfs nog veel mooier. Het is een prachtig fjord met charmante dorpjes als Trandal en Øye. Het Hjorundfjord splitst in tweeën en het langste deel gaat door naar Øye met het beroemde en authentieke Union hotel Øye. Een bezoekje waard!
Trandal en Øye
Het dorpje Trandal heeft 11 inwoners en een restaurant. Lekker rustig dus. Wat heel leuk is in Trandal is de spectaculaire schommel waarbij je praktisch boven het fjord schommelt.
Vanuit Ålesund kun je in de zomermaanden met de boot naar het Hjorundfjord. Dit is de snelboot van Ålesund naar Øye, die gaat meerdere keren per dag. Maar je kunt er ook met de auto en veerboten komen en je hebt ook bussen.
Elektrische boten
Vanaf 2026 moeten alle boten voor meer dan 12 passagiers in de fjorden van Noorwegen elektrisch zijn.
Schommelen in Trandal – Visitalesund – Toke Mathias Riskjær
Dag 6: door het Norangsdal naar Rekkedal: de koninginne-route
Van Hellesylt naar Rekkedal is het ca. 1 uur rijden inclusief ferry naar Rekkedal
Vanaf Hellesylt rij je door het prachtige Norangsdal richting Rekkedal. Het Norangsdal is één van de smalste valleien van west Noorwegen waar je met de auto door kan. Schitterende natuur; prachtige meren, weilanden, bossen en bergen wisselen elkaar af. Deze route wordt ook wel de koninginne-route genoemd nadat de koning en koningin van Noorwegen hier hun zilveren bruiloft hebben gevierd.
We gaan verder met de (gratis) ferry Leknes-Sabøe naar Rekkedal. Ook hier zijn beroemde filmopnames geweest: Black Widow met Scarlett Johansson.
We brachten een bezoekje aan Guesthouse Rekkedal. Je kunt hier overnachten en heerlijk dineren. Het is een soort openlucht museum gerund door de 20e (!) generatie van de familie met meerdere overnachtingsmogelijkheden. De lokale gerechten worden met passie bereid en geserveerd. In de winter ideale uitvalsbasis voor je skivakantie. Veel skimogelijkheden in de omgeving.
We nemen de ferry Festoy-Solavag terug naar Ålesund en genieten nog een aantal dagen van deze heerlijke stad.
Praktische tips rondreis West Noorwegen
Hoe kom je in Møre og Romsdal?
Met de auto: vanaf Oslo is Ålesund 591 kilometer en zo’n 8 uur rijden. Vanuit Bergen is het 421 kilometer naar Ålesund.
KLM vliegt 2 x per dag op Ålesund vanaf Amsterdam.
Wanneer naar west Noorwegen?
Het gebied is het hele jaar door interessant. Wij waren er eind maart en hebben alle weersoorten gehad, maar er werd ook nog geskied. In het voor- en najaar zijn de fjorden natuurlijk extra fraai door de kleuren van de natuur.
Overnachtingstips west Noorwegen
Onze tips voor overnachten in de regio Møre og Romsdal:
Met een passie voor reizen en fotografie én meer dan 30 jaar ervaring in de reisbranche, deel ik graag mijn bijzondere natuur-reistips. Reizen is heerlijk en belangrijk, je ontmoet nieuwe mensen en culturen en het opent je blik op de wereld.
Ålesund is misschien wel een van de charmantste stadjes van Noorwegen. Gelegen aan de westkust is het na een verwoestende brand in 1904 in een paar jaar volledig herbouwd in schitterende Art Nouveau-stijl. Nog steeds ademt het gemoedelijke stadje geschiedenis,...
Runde Noorwegen: vogeleiland en onderzoekscentrum met een Nederlands tintje Runde is een vogeleiland in west Noorwegen, niet ver van de stad Ãlesund. Je kunt hier veel leren van de natuur en het ecosysteem in het onderzoekscentrum. Als ik er iets geleerd heb, is...
Monte Amiata, roadtrip langs verborgen parel in Toscane Monte Amiata is een wat minder bekend en bergachtig gebied in Toscane, maar zó de moeite waard. Het is heel vruchtbaar gebied op een uitgedoofde vulkaan. Op de top van de berg ben je op zo’n 1.740 meter...
Laat je inspireren
Ben je op zoek naar de mooiste wandel- en fietsroutes? Of wil je informatie over reizen met de trein of advies voor de mooiste roadtrips door de natuur. Laat je inspireren voor je volgende reis in het groen; ideeën om je eigen reis te plannen of te kiezen voor een georganiseerde reis.