Als je aan een citytrip denkt, is Trondheim misschien niet het eerste wat in je opkomt. Maar als je van natuur – en wat avontuur – houdt én van een goede lokale keuken, is dit een fantastische bestemming voor een groene stedentrip. 

Bezienswaardigheden Trondheim 

De stad is met een kleine 200.000 inwoners de derde grootste stad van Noorwegen, maar dat voel je niet als je door het centrum loopt. Het doet knus en kleinschalig aan. Ook omdat er weinig verkeer rijdt en als je al auto’s ziet, zijn ze veelal elektrisch, dus stil.  

Trondheim, gesticht door Koning Olav en tot 1217 Viking-hoofdstad van Noorwegen, is een goed bewaard geheim met prachtige natuurgebieden aan de Trondheimfjord en een fantastische lokale keuken. Je kunt haast alles te voet doen, naar natuurgebied Bymarka bereik je met de tram. 

Solsiden, industriële sfeer in oude scheepswerf 

Solsiden – letterlijk ‘de zonnige kant’ – is een gezellig wijkje in de stad, aan de haven en met een post-industriële sfeer. Er zijn vele leuke restaurantjes, bars en winkels op de plekken waar voorheen de scheepswerf was. 

Kleurrijk Bakklandet 

Deze wijk neemt je mee terug in de tijd. De kleurrijke huisjes waren ooit het decor van een arme wijk met vele ambachten en arbeiderswoningen en heeft vele malen brand doorstaan. In de jaren ‘70 wilde de lokale overheid een weg aanleggen dwars door deze wijk. Dat is door vele protesten van de bewoners gelukkig voorkomen. Nu is het een schattige en hippe wijk en bovendien weer een populaire plek om te wonen.  

Bakklandet heeft leuke galeries en lokale designwinkeltjes. Je vindt er vele bars en restaurants; één van de weinige zelfstandige bars is de Antikvariatet music café en boekenbar. Bovendien vind je in Bakklandet de schattige Baklandet Skydsstation uit de 18e eeuw, door National Geographic uitgeroepen tot ‘gezelligste café van Scandinavië’; het is er zeker gezellig. 

Niadaros Kathedraal  

De imposante gotische kathedraal is gebouwd op het graf van koning Olav. De kerk is de meest noordelijke gotische kathedraal ter wereld. De bouw van de kathedraal begon in 1070 en was rond 1300 voltooid. De kathedraal heeft verschillende branden, restauraties en uitbreidingen doorstaan. Je kunt een rondleiding doen door de kerk en je laten verrassen door de vele geheimen en historie van de kathedraal. 

Er zijn drie musea in het ernaast gelegen paleis van de aartsbisschop, in één ervan vind je de Koninklijke regalia met indrukwekkende kroon, die niet meer gedragen wordt sinds de kroning van koning Haakon VII in 1906. 

Kayakken Trondheim 

Je ervaart Trondheim op z’n best vanaf rivier Nidelva. Je kunt dit prima kayakkend doen of eventueel een oude houten boot huren. Als je wil kayakken, kun je deze huren bij TrondheimKayakk in Grylstad Marina, Nyhavna of Oysand. Je krijgt een dry-suit aan en kunt een ontspannen tochtje doen van 2 tot 3 uur en ziet de schitterende, kleurrijke huizen vanaf het water. 

Natuurgebied Bymarka 

Met tram 9 (overigens de enige lijn in Trondheim) in de binnenstad ben je binnen een half uurtje in Bymarka, een enorm uitgestrekt natuurgebied waar je tot in maart kunt skiën, maar ook heel goed kunt wandelen, hiken en mountainbiken. Langs prachtige meren en goed aangegeven routes loop je in ca. 4 tot 5 uur terug naar hartje Trondheim. 

De Gråkallbanen -oftewel tram 9 – is de meest noordelijk gelegen tramlijn ter wereld – Je neemt deze tot aan het eindstation Lian. Dan kom je bij het Lianvatnetmeer. Daar kun je in ca. 1 uur omheen wandelen. Wij stapten een paar haltes eerder uit bij Kyvannet. Vanaf daar was het ongeveer 15 kilometer terug naar hartje Trondheim, met niet de meest directe route, maar langs prachtige meren, bossen, watervallen en weilanden.  

Lavollen, verborgen schat in natuurgebied Bymarka

Lavollen ligt midden in het natuurgebied Bymarka en is een fantastische plek om te lunchen of een koffie te drinken. Hikers gebruiken deze oude verbouwde boerderij uit 1905 als tussenstop. Het wordt met passie gerund door een Ann Helen en Youssef. Wij aten een heerlijk stoofpotje maar ze hebben ook huisgemaakte koeken, taarten en lunch.  

Behalve leuk voor hikers is dit bovendien een sociale plek waar ouderen uit Trondheim naar toe worden gebracht om te ontspannen en biedt het een dagopvang aan kinderen met dementie. Bovendien is het een hondvriendelijke plek, één van de weinige plaatsen waar je je hond mee naar binnen mag nemen. Een andere unieke rustplek in Bymarka is Grønlia. Je komt hier als je de tram neemt tot het eindstation en richting restaurant Lian loopt. Vanaf daar volg je de bordjes richting Grønlia, een rustplek voor skiërs, wandelaars en hikers sinds 1925.

Je kunt Lavollen te voet bereiken vanuit centrum Trondheim in ongeveer 1,5 uur. Je loopt dan de Ilavassdraget op. Je kunt ook bus 26 nemen naar Byåsen Butikksenter en een mooie wandeling maken door prachtig bos en langs verschillende meren. Lavollen is ook met de auto te bereiken. Vanuit hier kun je verschillende prachtige wandelingen maken. Ook terug naar hartje Trondheim. 

St Olavs pelgrimsroute 

De St. Olavsroutes naar Trondheim is een netwerk van prachtige historische routes met alle als eindbestemming de Niadaros Kathedraal, waar St. Olav begraven is. Het was in de middeleeuwen de meest noordelijke Christelijke pelgrimsroute. Je kunt deze routes het beste wandelen tussen juni en september, als de meeste sneeuw weg is. 

Kijk hier voor overnachtingen langs de St. Olavsroutes. Je dient ze vooraf (één of twee dagen voor je verblijf) te bellen of er plek is. De meeste overnachtingen langs de route serveren ontbijt en diner.  

Pelgrimsroute naar Trondheim van 1 dag 

Met deze mini-pelgrimsroute van 8,5 loop je van Lian naar Trondheim. Je neemt de Gråkallbanen (tram 9) van het centrum van Trondheim naar Lian. Vanaf hier loop je over het pelgrimspad door prachtig bos naar Sverresborg, “Trøndelag Folk Museum”. Dit museum bevat meer dan 60 traditionele vintage gebouwen uit de regio Trøndelag. Je komt langs de staafkerk van Haltdalen, volledig gemaakt van hout bedekt met teer, een overblijfsel van de eerste kerken in Noorwegen. Hier kun je lunchen in het museumrestaurant. Daarna verder richting stad en de Nidaros-kathedraal, eindbestemming van de St.Olavs route.  

Duurzame keuken – restaurant tips Trondheim 

De regio Trøndelag én Trondheim hebben met een rijke bodem én zee vol vis alle ingrediënten in huis voor een goede lokale keuken. En die is er dan ook in overvloed. Er wordt veel gebruik gemaakt van producten van eigen bodem en daarmee een duurzaam beleid gevoerd.

De slow food-cultuur van Trøndelag en Trondheim heeft geresulteerd in Europees aanzien op het gebied van lokale keuken. Veel lokale producenten en boerderijen leveren wereldklasse zeevruchten, wild, groenten en vruchten van eigen bodem. De duurzaamheid, verbinding van bedrijven en producten en de kwaliteit waarmee de producten worden bereid, werden in 2022 beloond met de erkenning voor Trøndelag als Europese regio van Gastronomie. 

Restaurant tips met 0-kilometer keuken 

  • Toromogkjokken: ‘Twee kamers en een keuken’ is een met passie gerund zeer goed Noors restaurant met de beste schaaldieren, vlees en andere ingrediënten uit de regio. Bovendien is dit restaurant een leerschool voor vele chefs bij leermeester Roar Hildonen. 
  • Nidaros Pilgrimsgård: dit is een oude rustplek langs de pelgrimsroute maar midden in de stad. Hij zit een beetje verstopt maar is qua sfeer en lokale lunch zeer de moeite waard. 
  • The Crab:  
  • Baklandet Skydsstation 

Duurzaam Trondheim 

In 2019 werd Trondheim uitgeroepen tot VN Centre of Excellence (CoE). De stad loopt voorop in haar doelen voor een duurzame toekomst. Powerhouse Brattørkaia is het meest noordelijke energie-positieve gebouw ter wereld. Het is de nieuwe standaard voor constructie van gebouwen in de toekomst. Tijdens het bestaan van het gebouw produceert het meer energie dan het verbruikt. Inclusief constructie, sloop en de materialen die zijn gebruikt voor de bouw. Optimaal gebruik van zonne-energie heeft de bijzondere architectuur van het gebouw bepaald. Het gebruik van de energie wordt bepaald met behulp van A.I. De omgeving wordt verwarmd met de energie en elektrische bussen worden opgeladen. Het gebouw zelf is van binnen niet te bezoeken, want in gebruik als kantoorruimte. Bovendien is Trondheim fietshoofdstad van Noorwegen en werkt men volop aan de duurzame keuken.

Noorderlicht Trondheim 

Als je op zoek bent naar het Noorderlicht in Trondheim, kun je de stad het beste in de winter bezoeken. Met de app ‘My Aurora Forecast & Alerts’ kun je de KP-voorspellingen zien. KP4 of hoger én een heldere lucht geeft je de beste kans om het noorderlicht in Trondheim te kunnen zien. 

Het weer in Trondheim

Juli is veelal de warmste maand in Trondheim. De winters zijn koud en ’s zomers is het mild warm. Door de ligging in een diep fjord die uitmondt in de westkust, is het in de winter minder regenachtig dan de gebieden die direct aan de Noorse zee liggen. In de winter kan het flink sneeuwen en vriezen. Voor actuele weersvoorspellingen kijk je het beste op yr.no.

Skiën in Trondheim

Rondom Trondheim vind je meerdere skigebieden, dit zijn de twee het meest dicht bij de stad:

  • Vassfjellet Vinterpark: op 40 minuten ten zuiden van het centrum kun je met de skibus naar Vassfjellet Vinterpark. De 12 afdalingen in dit gebied zijn goed voor beginners tot experts. Je kunt ter plekke ski’s en snowboards huren.
  • Gråkallparken: erg geliefd bij de locals. Gråkallparken is niet het grootste skigebied maar dichtbij de stad in natuurgebied Bymarka en eenvoudig met bus 26 te bereiken vanaf Trondheim. Geschikt voor alle niveau’s, alleen ervaring met skiliften is vereist.

Praktische tips Trondheim 

Hoe kom je in Trondheim?  

  • Met de auto is het zo’n 1745 kilometer en moet je met de veerboot in Hirsthals Denemarken naar Larvik in Noorwegen. 
  • Met de trein kun je met de trein (en deels bus) via Hamburg naar Oslo. De route duurt ongeveer een dag plus vijf uur. 
  • Met het vliegtuig: er gaan dagelijks directe vluchten vanuit Amsterdam naar Trondheim 

Hoe lang naar Trondheim?

  • De stad zelf heb je in ruim 2 dagen wel volledig gezien. Maar ga je voor de volle experience en wil je de prachtige natuur in de omgeving ontdekken, trek dan nog 1 tot 3 dagen extra uit. 

Overnachten in Trondheim

De stad biedt een variëteit aan hotels met als vlaggeschip het 5-sterren Britannia hotel. Aan de rivier liggen drie grote hotels op rij: het Radisson Blu Royal Garden, het Scandic Bakklandet en het Scandic Nidelven.

Wanneer het beste naar Trondheim?

  • Voor het beste weer ga je tussen mei en september, hoewel het op elk moment van de dag kan variëren. Houd in ieder geval rekening met kleding voor alle weersomstandigheden.
  • De winter – en met name de periode voor kerst – kan juist ook heel leuk zijn om Trondheim te bezoeken. De omgeving biedt legio ski-faciliteiten en is erg sfeervol in december. Ook heb je in de wintermaanden de grootste kans op het noorderlicht.

Laat je inspireren

Ben je op zoek naar de mooiste wandel- en fietsroutes? Of wil je informatie over reizen met de trein of advies voor de mooiste roadtrips door de natuur. Laat je inspireren voor je volgende reis in het groen; ideeën om je eigen reis te plannen of te kiezen voor een georganiseerde reis.

Kies je bestemming

Camino del Rey - Malaga - Spanje
Noorwegen - natuur - ringedalsvannet