Met elektrische auto naar Italië: la dolce vita verde

Tips voor met de elektrische auto naar Italië

Met je elektrische auto naar Italië is heel goed te doen. Het geeft je zowel onderweg als ter plekke veel vrijheid. Het voordeel van je eigen auto is vooral op het platteland heerlijk omdat daar het openbaar vervoer nog wat minder geregeld is. Bovendien is het natuurlijk super duurzaam om met je elektrische auto op reis te gaan. Lees onze tips hoe je je duurzame reis het beste kan aanpakken en voorbereiden.

Met elektrische auto naar Italië: onderweg laden

Met een groeiend netwerk van laadstations in heel Europa hoef je je onderweg geen zorgen te maken over het vinden van de juiste stop. In zowel Duitsland als Oostenrijk en Zwitserland vind je voldoende laadmogelijkheden.

Met elektrische auto naar Italië: laadpalen in Duitsland

In Duitsland vind je langs de snelweg voldoende snelladers, vooral in Zuid-Duitsland vind je er legio mogelijkheden langs de route richting Italië. In de app van Chargemap vind je locaties voor snelladers. Daarnaast zijn Plugsurfing en Shell Recharge handige apps om onderweg naar Italië bij je te hebben. De meeste laadpassen zijn inmiddels ook in het buitenland te gebruiken maar check van tevoren goed bij je provider of dit het geval is. Een groot aantal laadstations staat laden zonder pas ook toe maar het is altijd handig om één of meer laadpassen bij je te hebben. Je kunt bijvoorbeeld bij de ANWB een laadpas met of zonder abonnement verkrijgen.

Laadpalen in Oostenrijk en Zwitserland

In Oostenrijk zijn vooral in de bekendere gebieden laadpalen en naast de reguliere opties heeft Tesla ook aardig wat superchargers. Een groot deel hiervan is nu ook toegankelijk voor niet-tesla elektrische rijders. In Zwitserland vind je voldoende laadstations langs de snelwegen. Het staat goed aangegeven. Houd er wel rekening mee dat het laden in Zwitserland behoorlijk duur kan zijn.

Elektrische auto laden in Italië

Inmiddels vind je in Italië overal wel laadpunten voor de elektrische auto. Dat wil zeggen, vooral in het noorden. In Noord-Italië vind je meer dan 50% van de laadpunten die Italië heeft. In Lombardije, Piemonte, Veneto, Emilia-Romagna, Toscane en Lazio vindt je veel laadstations, in het midden ca. 21% en het zuiden inclusief de eilanden Sicilië en Sardinië 23%. In principe kun je door heel Italië binnen een straal van 20 km een laadstation vinden. In stedelijke gebieden zijn veel laadstations uitgebreid. Op de snelwegen zijn er gemiddeld 6,8 laadpunten per 100 km en het aantal laadstations is nog steeds groeiende. Met name in de regio Campania wordt het momenteel flink uitgebreid. Een groot deel van Sicilië is nog ongedekt, evenals beperkte voorzieningen op Sardinië en in Calabrië.

Met Next Charge, Chargemap of Shell Recharge vind je eenvoudig alle laadstations in Italië. Deze aanbieders hebben publieke snellaadstations in Italië:

Met je elektrische auto naar Zuid-Italië

Met elektrische auto naar Sicilië

Op Sicilië zijn de mogelijkheden nog beperkt, maar ook hier is elektrisch rijden wel te doen. Je kunt in ieder geval je overnachtingen uitkiezen met een laadpaal, zodat je zeker bent van het laden. En met de app van bijvoorbeeld BeCharge zie je duidelijk waar laadstations zijn. Houd wel rekening met bergen en heuvels waardoor de capaciteit van je auto beperkter is.

Met elektrische auto naar regio’s in Zuid-Italië

Campania is de regio waar op het moment de meeste laadstations worden toegevoegd. In Calabrië is maar 1,6% van alle laadstations in Italië en op Sardinië 3,2%. Maar ook Molise, Basilicata en Abruzzo zijn nog onderbedeeld. Toch is het met een beetje voorbereiding ook in deze regio’s heel goed mogelijk om met je elektrische auto te rijden. De Tesla Supercharger komt dan ook vaak goed van pas.

Kosten elektrisch laden auto in Italië

Natuurlijk zijn de kosten voor het laden afhankelijk van de locatie en de snelheid van het laden. Vergeleken met Nederland en België zijn de kosten voor het laden in Italië over het algemeen wel iets hoger.

Overnachten Italië met laadpaal

Elektrisch genieten van Italiaanse gastvrijheid. Met de meerdere apps en kaarten tot je beschikking kun je eenvoudig de afstand berekenen van je accommodatie tot het dichtstbijzijnde laadstation. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een duurzame accommodatie met laadstation ter plaatse. Kijk hier voor de duurzame accommodaties in Italië die wij hebben geselecteerd.

Laadpunten elektrische auto in Italië op Google Maps

Ook op Google Maps kun je al alle EV-laders vinden met het aantal Kw. Je kan ook filteren op snelladers en het type auto. In Google Maps typ je ‘laadpalen’ of ‘Charging Stations’ in de zoekbalk. Vervolgens kun je jouw stekker kiezen. Wil je filteren op laadvermogen, klik dan op ‘snel opladen’. Ook handig voor tijdens je route onderweg naar Italië.

Kun je met je elektrische auto naar Italië?

Het is dus goed te doen om met je elektrische auto naar Italië te reizen. Het vergt alleen wat voorbereiding aan apps, juiste laadpassen en routeplanning. En mocht je in het hoogseizoen gaan, misschien wat geduld omdat je niet de enige zult zijn: nóg een voordeel van reizen buiten het hoogseizoen.

Madelon Seignette - auteur

Over de auteur

Madelon Seignette

Met een passie voor reizen en fotografie én meer dan 30 jaar ervaring in de reisbranche, deel ik graag mijn bijzondere natuur-reistips. Reizen is heerlijk en belangrijk, je ontmoet nieuwe mensen en culturen en het opent je blik op de wereld.

Bekijk andere blogs

Laat je inspireren

Ben je op zoek naar de mooiste wandel- en fietsroutes? Of wil je informatie over reizen met de trein of advies voor de mooiste roadtrips door de natuur. Laat je inspireren voor je volgende reis in het groen; ideeën om je eigen reis te plannen of te kiezen voor een georganiseerde reis.

Kies je bestemming

Camino del Rey - Malaga - Spanje
Noorwegen - natuur - ringedalsvannet