Mooiste plekken Sardinië, van turquoise blauwe zee tot ruige natuur
Sardinië heeft prachtige, soms nog ruige, natuur én vele mooie stranden met helderblauwe zee. Het is de ideale bestemming voor natuurliefhebbers en rustzoekers.
Wij maakten meerdere rondreizen door Sardinië van zo’n 2 tot 3 weken. Lees onze tips voor de mooiste natuur en de beste route om te volgen. Onderstaande route door heel Sardinië is te doen in minimaal 2 weken.
We beschrijven de rondreis vanaf Olbia zuidwaarts en met de klok mee. Je kunt natuurlijk ook gewoon vanuit Cagliari in Zuid-Sardinië starten. En je kunt de route naar wens inkorten, omdraaien of juist langer verblijven.
Nuraghe op Sardinië
Nuraghi zijn mysterieuze torens op Sardinië uit de bronstijd (ca. 1.500 v. C.). Je vindt ze over het hele eiland en met name in het binnenland. Ze behoren nu tot het belangrijkste archeologisch erfgoed van Sardinië. Waarschijnlijk zijn het er meer dan 6.000. Het zijn simpele torens van verschillende hoogtes die als toevluchtsoord dienden of als basis voor een dorp.
Trenino verde Sardinië
Met de Trenino Verde kun je vanaf meerdere plekken van de kust naar het binnenland reizen. Deze ‘slow travel’ trein rijdt heel langzaam door de natuur (met zo’n 20 km per uur). Je kunt kiezen voor een wat korter ritje of een lange rit door de bergen (ca. 3 tot 4 uur). De trein rijdt o.a. van Palau naar Sassari. Kijk hier voor meer informatie en treintijden.
Noordoostkust Sardinië: mooiste plekjes aan de Costa Smeralda
De noordoostkust van Sardinië kenmerkt zich door helderblauwe zee, prachtige zandstranden, mediterrane begroeiing en luxe resorts. De Costa Smeralda is een wat toeristischer gebied, in tegenstelling tot de rest van het eiland, maar kent ook zeker verborgen en kleinschalige plekjes.
Die vind je in Cannigione of Baia Sardinia. De kust heeft een prachtige mediterrane begroeiing en leuke dorpjes. Je kunt aan de Costa Smeralda zeker een aantal dagen doorbrengen en dagtripjes maken.
Mooie plekjes Costa Smeralda
- Porto Cervo is het centrale havenstadje aan de Costa Smeralda. Een luxe resort met slechts een paar honderd lokale inwoners.
- Porto Rafael is een mooi en rustiger alternatief voor het wat drukkere Porto Cervo.
- Porto Liscia is een prachtige baai met zandstrand.
- Arzachena: hier vind je één van de belangrijkste archeologische plekken van Sardinië, Riviera nuragica. Behalve de Tombe dei Giganti heb je hier ook twee nuraghes. Hier vind je ook ‘il fungo’, ook wel Monti Incappiddatu genoemd. Het is vanaf Olbia een half uurtje noordwaarts.
In de jaren zestig is de Costa Smeralda opgekocht door een rijke prins uit het Midden-Oosten. Hij heeft het in de jaren erna omgetoverd tot een luxe vakantiebestemming met prachtige stranden voor de jet-set, weliswaar met behoud van ‘Sardijnse stijl’. Het gebied is ook erg in trek bij de Italianen zelf.
Overnachtingstips Costa Smeralda
- Ca’ La Somara in San Pantaleo
- Country Resort Tenuta Pilastru in Arzachena
- B&B Cento Ulivi in Golfo Aranci
De Maddalena eilanden: prachtig wandelen en helderblauwe zee
Een groep van 7 eilanden (en heel veel kleine eilandjes erom heen) met als hoofdeiland La Maddalena. Je vindt hier prachtige stranden, baaitjes en het meest heldere turquoise water. Twee eilandjes zijn bewoond (Maddalena en Caprera) en met een brug aan elkaar verbonden. De overige eilandjes zijn onbewoond. De stad La Maddalena is een kleine badplaats met restaurants, winkeltjes en ijssalons.
Op het eiland Maddalena vind je ook een aantal hotels. Het is zeker ook de moeite waard om hier een aantal dagen te verblijven om te wandelen of te fietsen.
De eilandengroep heeft een nationaal park met achttienduizend hectare beschermd gebied en maar liefst 180 kilometer kustlijn. Meer dan 700 verschillende plantensoorten en broedplaats van zeevogels als aalscholvers en meeuwen. Het is bovendien het hele jaar door aangenaam vertoeven door het milde klimaat.
- Je kunt hier prachtig met een dagtrip op een zeilboot naartoe varen. Twee eilandjes zijn bewoond, de overige niet. Neem een duik in het water als je langs Spargi, Budelli met roze zandstrand en Santa Maria vaart. Snorkel mee.
- Vanuit Palau gaan meerdere boten voor een dagtripje. Het is verstandig om vooraf te reserveren, hoewel je buiten het hoogseizoen ook nog ter plekke kaartjes kunt kopen. Alle tours doen min of meer hetzelfde rondje.
- Je kunt ook een dagtrip op de fiets doen op La Maddalena en Caprera. Met mountainbike of e-bike fiets je in een kleine groep door het nationaal park van Maddalena, je neemt een duik en proeft Sardijnse specialiteiten op de markt.
Wind op Sardinië
Het kan flink waaien op Sardinië. In de zomer een aangename verkoeling en reden waarom het eiland zo geliefd is bij zeilers.
- De Maestrale is de sterkste wind op het eiland die komt uit het noordwesten.
- Verder is de Grecale een flinke wind uit het noordoosten
Mooiste plekjes Sardinië aan de oostkust: wilde natuur en de Gorrupo kloof
Van Olbia naar Orosei is ca. 85 km.
Door naar het zuiden langs het wat wildere gedeelte van de oostkust van Sardinië. Hier leven roofvogels als de steenarend, wilde zwijnen, moeflons en ezels in het wild tussen de bossen van de Supramonte. Een prachtig gebied om te wandelen en hiken in het nationaal park Gennargentu.
Overnachtingstips Oost-Sardinië
- I Liberotti in Orosei
Unieke plek midden in de natuur. Maar 2 kamers met tuin direct aan het strand. In de omgeving veel wandelmogelijkheden. Lees hier meer over deze heerlijke plek.
- Su Gologone Experience Hotel in Oliena
- Posada: één van de mooiste dorpen van Sardinië met zo’n 3.000 inwoners. Aan de voet van het dorp ligt de Rio Posada vallei met prachtige natuur. Je kunt er met de kayak naar toe. Bij San Giovanni kun je vogel spotten, onder andere de roze flamingo. Aan het strand vind je veel kitesurfers.
- Orosei is een mooi stadje in de vruchtbare vlakte bij de rivier de Cedrino. Neem een duik in de Cala Liberotto.
- Dorgali: verder landinwaarts kom je bij de Tomba dei Giganti S’Ena e Thomes – Indrukwekkende tombes uit de oude bronstijd (1800-1600 voor Christus) – en Serra Orrios, een nuraghedorp in Dorgali.
- Cala Gonone: midden in de Golf van Orosei rijst Cala Gonone. Op een steile heuvel aan de voet van de uitgedoofde Codula Manna-vulkaan helt het af naar de golf. Vanaf hier kun je meerdere prachtige baaien te ontdekken: de Cala Ziu Martine, Cala Fuili, Cala Cartoe en Cala Luna, een prachtige baai gedomineerd door steile rotswanden.
- Baunei en Canyon Gorropu: verder door naar het zuiden en landinwaarts vind je Baunei. Een bergdorp waarachter één van de mooiste stranden van de Middellandse Zee ligt: Cala Goloritzè. Dit strandje (te voet bereikbaar in ongeveer een uurtje wandelen) laat een maximum aantal bezoekers toe van 250 per dag. Je kunt je plekje veilig stellen via Heart of Sardinia tot 3 dagen voor aankomst.
- Canyons zoals de spectaculaire Canyon Gorropu , karstvalleien, steile kalkstenen muren en Su Sterru en de beroemde Gorrupo-kloof, een natuurlijke trechter van bijna 300 meter diep.
De Gorrupo-kloof
Wij maakten een wandeling naar de Gorropu-kloof, ook wel Su Gorrupo genoemd. Er zijn meerdere toegangswegen naar de kloof, sommige wat moeilijker en andere makkelijke wandelpaden. Wij zijn vanuit Cala Gonone met een jeep naar het wandelpad van de kloof gebracht (kosten ca. € 20). Vanaf daar wandel je in zo’n 2 uur naar de kloof. Je kunt er ook voor kiezen om alleen terug met de jeep te worden opgehaald (omhoog).
Je vindt er bijzondere bloemen en planten en de euproto, de zeldzaamste amfibie van Europa. Het is de meest indrukwekkende kloof van Italië en van Europa.
Bij de kloof betaal je ca. € 6 toegang (cash). Je hebt hier 3 wandelroutes van verschillende niveau’s, en met of zonder gids. Kijk hier voor meer informatie.
Je kunt ook vanuit Dorgali met de auto de wandelroute naar de kloof bereiken via de Oddoene-vallei (rijden tot aan de s’Abba Arva-brug). Vanaf daar ga je te voet verder langs oude bossen, grotten en nuraghe.
- Arbatax met de Rocce Rosse: bij Arbatax vind je de beroemde rode rotsen. Je kunt ze beklimmen en waaghalzen duiken vanaf hier de zee in. Behalve de rode rotsen, wel een bezienswaardigheid, is hier verder niet zoveel te zien.
- Perdalonga menhir: op meerdere plekken op Sardinië vind je de mysterieuze menhirs: staande stenen door prehistorische volken geplaatst. Zo ook in het gebied tussen Tortoli en Bari Sardo vind je iets landinwaarts op meerdere plekken bijzondere menhirs.
Wil je een georganiseerde wandelreis naar Sardinië? Kijk dan bij Bookatrekking. Je reis is dan inclusief digitale reisgids, overnachtingen en bagagevervoer. Je regelt zelf je reis naar Sardinië toe. Ga met Bookatrekking.com op een zelfbegeleide wandelvakantie in Italië.
Mooiste plekken Zuid-Sardinië: Sant’Antioco, flamingo’s en de mooiste stranden
Afstand van Orosei tot Villasimius is ca. 185 km.
- Costa Rei: de Costa Rei is de kust in het zuidoosten van Sardinië boven Villasimius. Je vindt hier hagelwitte zandstranden en helderblauwe zee die niet onderdoen voor de Caribean. Cala Pira, Cala Sinzias e Sant’Elmo zijn enkele van de mooiste stranden. Met de auto of fiets bereikbaar.
- Villasimius: vissersdorp in Zuid-Sardinië met de mooiste stranden. Bijvoorbeeld spiaggia di Punta Molentis – een prachtige baai met zo’n 10 meter ondiep water – en het strand van Porta Sa Ruxi.
- Nuraghe ‘Is Concias’: de beroemde nuraghi vind je over het hele eiland. Op ca. 25 km ten oosten van Cagliari vind je Is Concias, een park met grote tombes en nuraghe. Eenvoudig bereikbaar vanaf de SS125. Onbewaakt en toen wij er waren, was er helemaal niemand. Je vindt hier ook de waterval van San Pietro Paradiso (Sa Spindula’e s’Ascedu). Unieke rustige plek midden in de natuur.
- Pranu Muteddu: de Sardijnse stonehenge. Langs de provinciale weg naar Cagliari vind je deze bijzondere archeologische plek. In het plaatsje Goni.
- Flamingo’s Cagliari: als je over de SS125 richting Cagliari rijdt, passeer je het Parco naturale Molentargius. Het is een broedplaats voor flamingo’s. Begin juni is de beste tijd om de broedende flamingo’s te spotten. Je kunt het park gratis in en je kunt fietsen huren, erg handig.
Behalve flamingo’s spot je er vele andere vogels. Beste tijd van de dag is bij zonsondergang. Verrekijker mee.
Overnachtingstips zuid-Sardinië
- S’Arenada hotel in Villasimius
- La Fattoria delle Tartarughe in Sinnai
- Agriturismo La Sorgente in Castiadas
- Agriturismo Is Perdas in Gergei
Eiland Sant’Antioco: minder bekend, prachtige natuur en stranden
Het schiereiland in het zuidwesten van Sardinië is met de auto te bereiken via een brug. Het heeft een rijke geschiedenis, want een strategische positie voor de handelsroute van de Feniciërs. Het schiereiland is nog redelijk onontdekt door de internationale toeristen, maar bij de Italianen zelf wel erg in trek.
Isola Sant ‘Antioco heeft mooie natuur en prachtige stranden. Bijvoorbeeld Maladroxia bij Sant’Antioco met thermaal water of het strand Cala Lunga bij Calasetta. Verder leuke historische stadjes, zoals het hoofdstadje Sant’Antioco (het oudste stadje van Sardinië) en Calasetta.
‘Nido dei Passeri’ (mussennest) bij Calasetta is een stuk tussen twee rotsen waar veel vogels broeden. Niet heel gemakkelijk te vinden, maar zeer de moeite waard. Parkeer je auto op het grote plein. Vanaf daar is het zo’n 200 meter lopen. Loop nog een klein stukje verder voor de vuurtoren Mangiabarche, op een klein eilandje voor de kust. Prachtige plek.
Sant’Antioco ligt op ca. 85 km van Cagliari
Isola di San Pietro
Naast Isola Sant’Antioco ligt Isola di San Pietro. Dit eilandje is te bereiken met de boot vanaf Calasetta op Isola Sant’Antioco (ongeveer 45 minuten). Je kunt te voet of met de auto op de boot. Isola di San Pietro heeft vele Noord-Afrikaanse én Ligurische invloeden. De moeite waard: de mooie vuurtoren Carloforte uit 1864 en Capo Sandalo met rotsachtige kliffen.
Overnachtingstips isola Sant’Antioco en isola di San Pietro
- Dimora Ferralasco op Isola di San Pietro
- Luhotel Maladroxia op Sant’Antioco
- Relais La Ghingetta in Portoscuso op Sardinië, vlak voor de eilandjes
Foresta Marganai, natuurgebied in zuidwest Sardinië
Dit bos is één van de rijkste en meest groene gebieden in het zuiden van Sardinië. Het nationale bos van Marganai ligt in het Sulcis-Iglesias gebied in het zuidwesten van Sardinië. Het nationale bos beslaat maar liefst 3.650 hectare van het grondgebied van Domusnovas, Fluminimaggiore en Iglesias.
Prachtig wandelgebied in één van de oudste berggebieden van Italië. Ongelijke toppen van tweehonderd tot duizend meter hoog. Heel veel bos met steeneiken en pijnbomen.
Langs beekjes kun je het wilde zwijnen, wilde katten, hazen en vossen tegenkomen. In sommige gebieden zijn het Corsicaanse edelhert en de moeflon opnieuw geïntroduceerd. Bovendien vliegen hier de slechtvalk en, zeldzamer, de steenarend. De botanische tuin van Linasia en de Grotta di San Giovanni zijn een bezoekje waard.
In de zomer is het er heerlijk koel om te wandelen. Het bos is te bereiken via de SS126 Iglesias-Guspini of via de SS130, afrit Domusnovas. Wel even zoeken.
Mooiste plekken westkust Sardinië
Afstand Cagliari tot Alghero is ca. 260 km.
- Het strand van Piscinas: minder bekend en ook bijzonder: hele hoge goudkleurige duinen doen het op een woestijn lijken.
- Cabras en schiereiland Sinis: langs Oristano rij je door naar het noorden richting Alghero. Het schiereiland Sinis bij Oristano is zeker een bezoekje waard: natuurreservaat met kwartsstranden en archeologische vindplaatsen (Tharros).
- Archeologisch park Santa Cristina met nuraghedorp en heilige bron ligt langs de SS131.
- Bosa is een kleurrijk vissersdorpje met vele archeologische opgravingen. Bij Bosa Marina vind je rotsachtige stranden. Een stadje met een lange historie en vele ambachten.
- Alghero: een wat grotere stad met de mooiste zonsondergangen. ‘Klein Barcelona’ is van oorsprong Catalaans qua taal en tradities. Beroemdheid gekregen door het koraal. In de stad vind je dan ook een koraalmuseum. Vanaf de verdedigingstorens een adembenemend uitzicht op Capo Caccia.
Je kunt er prachtige wandelingen maken. Wij wandelden bijvoorbeeld bij de Monte Murone en in het Parco Regionale di Porto Conte. Je kunt in Alghero ook fietsen huren en elektrische tweezittertjes huren bij Velsar.
Dit is ook een prachtig gebied om te mountainbiken.
Verder noemenswaardig de Grotta di Nettuno. Zowel vanaf het land als vanaf zee te bereiken.
- Bezoek de Nuraghe di Santu Antine, Torralba. Deze nuraghe mag je eigenlijk niet missen als het je eerste kennismaking is met het eiland. De nuraghe dateert uit de 15e eeuw voor Christus en heeft behalve de toren een heel dorpje eromheen. Vanaf Alghero zo’n 50 minuten rijden, vanaf Olbia ruim een uur.
Overnachtingstips west-Sardinië
- Casa Pagio in Bosa
- Agriturismo Rocce Bianche in Arbus
- L’Oasi del Cervo in Arbus
Highlights Noord Sardinië
- Stintino: in het noordwesten van Sardinië raakt het bijna eiland Asinara aan; ertussen ligt het indrukwekkende Pelosa-strand: fascinerend helderblauwe zee met lang laag water. Dit strand is in het hoogseizoen veel te druk en dan geldt er een maximum aantal bezoekers. In het laagseizoen zeker de moeite waard om even te gaan kijken.
Stintino is een vissersdorpje. Vanaf hier kun je een boottripje maken naar Cala Reale op het eiland Asinara met het nationaal park Asinara. Ooit gevangenis, maa sinds 1997 nationaal park en toegankelijk voor iedereen. Symbool van het eiland is de witte ezel (asino).
- Castelsardo is een stadje dat ook is erkend als één van de mooiste dorpen van Italië. Het historisch centrum is de moeite waard om te voet te ontdekken. Vele steegjes en trappen. Overal de zee op korte afstand. De ‘olifantenrots’ is een groot vulkanisch rotsblok in de merkwaardige vorm van een olifant.
- Costa Paradiso is het gebied tussen Tinnari en spiaggia del Porto la Cruzitta. Je vindt hier prachtig roze gekleurde rotsen met dichte mediterrane begroeiing en een smaragdgroene zee. Bij het strand van Li Cossi met roze trachietrotsen heb je een fijn zandstrand.
- Santa Teresa di Gallura: het meest noordelijke puntje van Sardinië. Soms kun je vanaf hier de kliffen van Corsica zien. Het stadje ligt op ca. 40 meter hoogte en heeft een paar hele mooie stranden. Spiaggia Rena Bianca ligt in het dorpje met heel helder water dat langzaam afloopt. Cala Spinoza is wat rustiger gelegen tussen de rotsen. La Torre di Longonsardo heeft een wandelpad erom heen dat je vanaf het strand Rena Bianca kunt bereiken.
Overnachtingstips Noord-Sardinië
- Wine Resort Leda d’Ittiri in Alghero
- Casale degli Ulivi in Alghero
Hoe kom je op Sardinië
Of je nou met het vliegtuig komt of met de boot, je start is hoogstwaarschijnlijk in Olbia, omdat daar de ferries aankomen en er het meest op gevlogen wordt.
- Met de boot: met o.a. mobylines kun je vanaf verschillende plaatsen in Italië naar Sardinië. Je auto kan mee en er zijn ook nachtboten. Prijzen zijn erg afhankelijk van het moment van aankoop ticket én van de dag van de week. Weekenden zijn over het algemeen duurder.
- Transavia en Easyjet vliegen direct op Olbia. Ook vanuit Brussel en Düsseldorf vind je vluchten.
- Op de luchthaven kun je een huurauto ophalen. Onmisbaar voor een rondreis op het eiland. Je kunt in Olbia een (hybride) auto huren bij Sunnycars.
- Alternatief is vliegen op hoofdstad Cagliari in het zuiden met KLM.
Wegen op Sardinië
De wegen op Sardinië zijn over het algemeen goed en rustig. Van noord naar zuid is de SS131 de rechtstreekse route van Porto Torres naar Cagliari via Oristano. Er zijn verdere vertakkingen van de ‘strada stadale’ langs de kust. Deze zijn allemaal goed bereidbaar. Je kunt ook leuke binnendoor weggetjes nemen, maar moet dan niet verbaasd zijn als je een kudde geiten of schapen op de weg tegenkomt. Ook zijn sommige wegen ongeasfalteerd of behoorlijk smal.
Wanneer het beste naar Sardinië
De beste maanden zijn mei of juni en september tot half oktober. In de zomermaanden is het aan de kust vaak wel aangenaam door de verkoelende wind, maar is het wat drukker en in augustus gaan de Italianen zelf op vakantie.