Lipari, unieke natuur op eiland bij Sicilië

Highlights vulkanisch eiland bij Sicilië

De Eolische Eilanden – ook wel Liparische eilanden – is een groep van zeven vulkanische eilanden in de Middellandse zee, iets ten noorden van Sicilië. Met het Mirabilia-netwerk, de Europese organisatie ter bescherming van UNESCO-werelderfgoed, gingen we op reis naar deze indrukwekkende eilandengroep met hun fascinerende natuur en met elk een andere uitstraling.

Lipari, het grootste eiland van de groep, biedt veel voor natuurliefhebbers en wandelaars. Lees wat je niet wil missen en ervaar de unieke aspecten van dit vulkanische eiland. Onze tips voor je verblijf op dit bijzondere eiland.

Mirabilia heeft als doel de schoonheid van UNESCO werelderfgoed te behouden evenals de kwaliteit van het toerisme er naartoe. Het wankele evenwicht tussen toerisme en het behoud van de mooiste plekjes op aarde willen ze in stand houden door slow travel te stimuleren zodat mensen wat langer op één plek verblijven.

Lipari, hoofdstad van de Eolische eilanden

Wij verbleven tijdens onze reis continu op Lipari, het grootste eiland dat ongeveer 40 km2 groot is. Vanaf hier kun je alle andere eilanden bezoeken maar je kunt natuurlijk je verblijf ook over meerdere eilanden verdelen. Eiland Lipari is de ‘hoofdstad’ van de Eolische eilanden en telt ongeveer 10.000 inwoners, die voornamelijk in de gelijknamige hoofdstad wonen. De bewoners leven van het toerisme, landbouw en visserij. Het eiland is nog erg religieus en 4 x per jaar viert men het San Bartolomeo-feest om de oogst te vieren met op 24 augustus een indrukwekkende processie door de straten. 

Het stadje doet aan als een dorp waar iedereen elkaar kent. Het centrum is gezellig en je vindt er leuke, kleine winkeltjes. Behalve de hoofdstad zijn er andere charmante dorpjes als Piano Conte, Canneto, Quattropani, Acquacalda en Porticello. 

TIP: Restaurant Da Filippino in Lipari, dat al sinds 1910 Eolische specialiteiten serveert 

Natuur op Lipari

Het eiland heeft prachtige landschappen en vele ruige stranden. De natuur op dit eiland is geologisch het meest interessant en complex. Vooral beroemd vanwege het witte puimsteen en zwarte obsidiaan dat werd uitgespuwd door de vulkanen. De laatste uitbarsting dateert uit de 7e eeuw na Christus die de Romeinse overblijfselen in het plaatsje Diana en die van de Akropolis in Lipari volledig bedekte. Ik kreeg een steen cadeau dat beide gesteenten bevat, aan de ene kant lijkt het zwart glas, de andere kant is wit en poreus. 

Akropolis en archeologisch museum Lipari

De Akropolis, oftewel ‘het kasteel’, is nog steeds het middelpunt van het historisch centrum met in het museum vele archeologische vondsten. Uit de klassieke Necropolis zijn vele vondsten bewaard gebleven en in het museum te bewonderen. Interessant aardewerk met theatrale voorstellingen.

Bovendien staan bij de Akropolis behalve de prehistorische en Hellenistische overblijfselen, een indrukwekkende kathedraal, bisschoppelijk paleis en kerken. Daarnaast ook indrukwekkende restanten van het oudste Noormannenklooster van Siciliê uit de 11e tot 13e eeuw. 

Wandelroutes op Lipari  

  • La Via della Pomice: aan de noord-oostkant van het eiland volg je de voetsporen van de oude puimsteengroeven tussen Acquacalda, Lami en Canneto. Je ziet hier het zwarte glanzende obsidiaan en het witte poreuze puimsteen. Je ziet hier de vulkanische natuur maar ook de geschiedenis van het eiland die nauw verbonden is met de winning en handel van deze twee gesteenten. Route van 4-5 uur met gemiddelde moeilijkheidsgraad 
  • De Vulkanische koepels: een excursie rond de ‘Monte’ aan de zuidkant van het eiland. Je ontdekt de meest mooie kleuren van Lipari. Je loopt vanaf de stad naar prachtige velden met de mooiste uitzichten over de azuurblauwe zee met de kustgebieden en de klif ‘Sotto il Monte’ en eiland Vulcano op de achtergrond. 
  • Van Lipari naar Acquacalda. Deze route brengt je langs de kust – of over het berggebied – naar Acquacalda in het noorden. 

Hoe kom je op Lipari?

Vanaf Milazzo op Sicilië gaan meerdere ferries per dag naar Lipari. Die doen er ongeveer een uur over. Je kunt het beste je eventuele huurauto parkeren in Milazzo en deze niet meenemen naar het eiland. Zie ook hier voor handige tips naar de Eolische eilanden.

Hoe rondreizen op Lipari? 

Een auto huren op Lipari is eigenlijk niet nodig, hooguit voor 1 dag om de rest van het eiland te verkennen. Verder kun je je het beste te voet verplaatsen of eventueel met de scooter. 

Je kunt ook een fiets huren op Lipari, of een e-bike, en zo het eiland ontdekken. Er is weinig verkeer, het is wel bergachtig hier en daar, dus een goede conditie is wel een vereiste. 

Wil je praktische tips over je bezoek aan de Eolische eilanden, lees dan hier verder

Meer weten over eiland Salina, lees dan dit artikel.

Alle informatie over Stromboli, Vulcano en Panarea vind je hier.

Wandelroutes Lipari op kaart

Laat je inspireren

Ben je op zoek naar de mooiste wandel- en fietsroutes? Of wil je informatie over reizen met de trein of advies voor de mooiste roadtrips door de natuur. Laat je inspireren voor je volgende reis in het groen; ideeën om je eigen reis te plannen of te kiezen voor een georganiseerde reis.

Kies je bestemming

Camino del Rey - Malaga - Spanje
Noorwegen - natuur - ringedalsvannet