Ontdek de schoonheid van de natuur.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang inspirerende reistips en routes voor je volgende groene reis.
Dat wandelen behalve leuk ook gezond voor je is, weten we inmiddels allemaal. Elke dag een kwartiertje wandelen doet veel goed voor lichaam en geest. Dat wandelen in de natuur nog beter voor je is, is minder bekend. Er is veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en het effect van de natuur op de mens en ons gedrag is verbazingwekkend. Lees meer over het effect van bosbaden én alle voordelen van wandelen in de natuur.
Zie hier de vijf belangrijkste voordelen voor wandelen in de natuur die wetenschappelijk zijn bewezen:
Tijd doorbrengen in de natuur helpt je sowieso om meer lichaamsbeweging te krijgen, belangrijk voor het behoud van een gezond gewicht en verminderen van risico op allerlei chronische ziektes. Moderne benaderingen van gezondheidsbevordering zijn steeds meer gericht op preventie.
Historisch gezien is er altijd veel aandacht geweest voor voeding, slaap en lichaamsbeweging in het belang van gezondheid. Steeds meer wordt nu erkend dat de natuur naast deze drie pijlers de vierde pijler van gezondheid moet worden beschouwd. Mensen die in de buurt van een groene omgeving wonen, zijn vanzelf vaker lichamelijk actief. Lees verderop wat de positieve impact is van de natuur op je lichaam.
Wandelen in de natuur kan een positieve impact hebben op je lichamelijke gezondheid. Regelmatige lichamelijke activiteit is sowieso belangrijk voor het behouden van een gezond gewicht en het verminderen van het risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen en diabetes. Wandelen in de natuur is een geweldige manier om aan je dagelijkse dosis lichaamsbeweging te komen en tegelijkertijd te genieten van de schoonheid van het buitenleven.
Uit onderzoek is aangetoond dat wandelen in de natuur ook stress en angst vermindert, je stemming verbetert en het algehele welzijn stimuleert.
Studies hebben aangetoond dat als je tijd doorbrengt in een groene omgeving, het stresshormoon cortisol kan verlagen en gevoelens van angst en depressie verminderen. Uit Pools onderzoek is gebleken dat stress afneemt bij jongvolwassenen die in de winter een kwartier door een stadspark wandelden. Tien minuten stevig wandelen per dag kan al een verschil maken, hoewel je optimale voordelen behaalt als je zo’n twee uur per week in de natuur doorbrengt.
Naast het verminderen van stress kan wandelen in de natuur ook je humeur en algehele welzijn verbeteren. De natuur prikkelt je zintuigen en bevordert het geluksgevoel. Uit psychologisch onderzoek is ook gebleken dat mensen die meer tijd in de natuur doorbrengen, eerder een hogere mate van levenstevredenheid laten zien.
Wetenschappers die de effecten van de natuur op ons geestelijk welzijn onderzoeken, zijn er van overtuigd dat blootstelling aan een natuurlijke omgeving ons in staat stelt te ‘resetten. Het kan een broodnodige pauze zijn van de vele prikkels in het dagelijks leven. Onze hersenen zoeken continu naar informatie en patronen, maar in de natuur ervaren we iets heel anders: er zijn geen computers of telefoons, geen andere mensen, alleen wij zelf, de open lucht en bomen. Dit geeft ons hoofd een gevoel van kalmte en ruimte, waardoor we mentaal op adem kunnen komen.
Onderzoek heeft ook aangetoond dat wandelen in de natuur je focus en concentratie kan verbeteren. Het zorgt ervoor dat je hartslag en ademhaling vertragen en er kalmerende hormonen zoals endorfine vrijkomen. Angst en stress worden minder en je kunt beter focussen en creatiever zijn met je gedachten. Bovendien kan het maken van wandelingen buiten zorgen voor een verandering van omgeving en een onderbreking van de dagelijkse routine. Je krijgt een cognitieve pauze en je geest wordt opgefrist, waardoor het vermogen om actie te ondernemen én betere beslissingen te nemen wordt verbeterd.
Een deel van deze toename in het functioneren van het immuunsysteem wordt toegeschreven aan ‘fytonciden’. Fytonciden zijn natuurlijke oliën in bomen en planten die deel uitmaken van hun afweersysteem. Bomen waarvan bekend is dat ze bijzonder hoge niveaus van fytonciden produceren, zijn onder meer de groenblijvende ceder, de spar, naaldbomen en dennenbomen, maar ook de eik. Deze natuurlijke oliën zijn niet alleen gunstig voor bomen, maar ook voor ons mensen. Naast het verbeteren van het immuunsysteem door het verhogen van het aantal afweercellen, is aangetoond dat het inademen van deze oliën:
In Japan heet een bosbad ‘Shinrin-yoku’, wat eigenlijk een kort, ontspannen bezoek aan het bos inhoudt. Japans onderzoek wees uit dat wandelen in de natuur zelfs het immuunsysteem kan versterken. Het onderzoek naar het effect van bosbaden toonde aan dat één keer per maand een bosbad trip een toename van de ‘Natural Killer Cells’ (NK-cellen) in de bloedbaan liet zien die langer dan 30 dagen aanhield.
Naast de voordelen voor de fysieke en mentale gezondheid, kan wandelen in de natuur natuurlijk ook een geweldige manier zijn om contact te maken met vrienden, familie of collega’s. Of je nou alleen gaat wandelen of wandelt met anderen, de natuur biedt het perfecte decor voor zinvolle gesprekken en quality time. Het naast elkaar wandelen zonder continu oogcontact te maken, vereenvoudigt een gesprek en laat je makkelijker open communiceren.
Better Places: Hou je van wandelen en wil je dit graag doen op je vakantie in een kleine groep? Kijk dan eens bij Better Places. Zij hebben diverse wandelreizen in kleine groepen op bijzondere plekken met prachtige natuur in Europa. Dichtbij huis, in de bergen of bijvoorbeeld met een thema als fotografie.
Dr. Qing Li, internationaal expert op het gebied van bosgeneeskunde toont in zijn boek ‘De Kunst en wetenschap van het bosbaden’ de kracht van de natuur en het bos aan. We weten instinctief dat de natuur goed voor ons is. In het Japans bestaat daar een woord voor: Yugen: je één voelen met de natuur.
Biofilie is de gedachte dat de mens een aangeboren behoefte heeft zich met de natuur te verbinden. De Amerikaanse bioloog Edward O. Wilson lanceerde in 1984 het idee dat de mens van nature de neiging heeft om een band te zoeken met de natuur en andere levensvormen. Ook is aangetoond dat kinderen die in hun jeugd veel in de natuur spelen, als volwassene de natuur meer waarderen en respecteren.
Veel mensen vinden dat blootsvoets zijn in de natuur zijn eigen voordelen heeft. Uit onderzoek blijkt dat direct contact met het aardoppervlak, letterlijk ‘aarden’, ontstekingen, pijn en stress kan verminderen en tegelijkertijd de bloedstroom, het energieniveau en de slaapkwaliteit kan verhogen. Bovendien is ontdekt dat direct contact met de aarde belangrijk kan zijn voor het reguleren van de dagelijkse biologische ritmes die helpen bij de afscheiding van hormonen, zoals cortisol. Het is natuurlijk niet voor iedereen geschikt. Bovendien vergt het ook enige oefening.
Onderzoek heeft ook aangetoond dat de tijd die in de natuur wordt doorgebracht en een betere verbinding met de natuur, kunnen leiden tot een toename van milieuvriendelijk gedrag. Door bewust in de natuur te wandelen, ben je meer bereid er duurzamer mee om te springen, te recyclen en mee te doen aan activiteiten die ecologisch verantwoord zijn, en de deelname aan activiteiten die ecologisch schadelijk zijn te verminderen.
Kortom: wandelen in de natuur is niet alleen leuk, maar ook een eenvoudige en krachtige manier om je fysieke en mentale gezondheid te verbeteren. Van het verminderen van stress en angst tot het versterken van het immuunsysteem. De voordelen van tijd doorbrengen in de natuur zijn talrijk en wetenschappelijk aangetoond. Bovendien kan het voordelen hebben voor onze planeet.
Dus, als je even de tijd hebt, maak een wandeling; een wandeling in het park of gewoon een bewuste wandeling in een nabijgelegen bos. Ervaar zelf de vele voordelen van de natuur. Ontdek hoe één bosbad in de maand je humeur en gezondheid kan verbeteren.
Uit bovenstaande onderzoeken blijkt al wel dat wandelen in de natuur goed voor je is. Neem er ook wat extra tijd voor op je vakantie en ga eens wandelen. De prachtige natuur in veel bestemmingen is verrassend mooi en divers. Bekijk bijvoorbeeld de schitterende natuur in Toscane.
Kijk hier voor onze tips voor wandelvakanties.
Leuk en leerzaam uitje op Texel: zilte proeverij Wij gaan geregeld een dagje naar Texel om te fietsen. Met de fiets op de boot over naar het eiland. Een echt vakantiegevoel en zo dichtbij. Op sommige plekken op het eiland is het druk, maar buiten de dorpen om is het...
De rivier de Loire mag je wel de koningin onder de rivieren noemen. De langste, ‘wilde’ rivier van Frankrijk ontspringt in de Haute-Loire, een departement tussen de steden Lyon en Clermont-Ferrand. Dit groene gebied in de Auvergne is een walhalla voor natuur-, wandel-...
Langs olijfgaarden en eeuwenoude tradities: verken het pure binnenland van Andalusië op de fiets We duiken diep de regio Andalusië in. Naar het authentieke binnenland van de driehoek Granada-Córdoba-Sevilla: hier kronkelt de Caminos de Pasión (GR341) door...
Laat je inspireren
Ben je op zoek naar de mooiste wandel- en fietsroutes? Of wil je informatie over reizen met de trein of advies voor de mooiste roadtrips door de natuur. Laat je inspireren voor je volgende reis in het groen; ideeën om je eigen reis te plannen of te kiezen voor een georganiseerde reis.