Wandelen in Laax: oog in oog met het ontstaan van de Alpen

Over de rails naar een Alpenparadijs

Na een ontspannen treinreis vanuit een nazomers Amsterdam naar Laax Zwitserland worden we begroet door de frisse berglucht van Graubünden. Dat deze lucht de voorbode is van een eerste pak sneeuw realiseer ik me op dat moment nog niet. Het Rockresort Hotel in Laax is onze uitvalsbasis: modern, duurzaam en met sedumdak helemaal in harmonie met de omringende bergen. De perfecte plek om de herfst te beleven.

In de schaduw van reuzen – Sardona Tectonic Arena

Ons geologisch avontuur begint in de Sardona Tectonic Arena. Een plek waar moeder natuur in een ver verleden haar meest explosieve kant heeft laten zien. Hier zie je namelijk nog heel duidelijk hoe, door de botsing van de Afrikaanse en Europese tektonische platen, het 250 tot 300 miljoen jaar oude gesteente, over het jongere gesteente van 30 tot 35 miljoen jaar oud is geschoven. Zo ontstond er een zichtbare rechte scheidslijn op de bergen. In 2008 door UNESCO verklaard tot werelderfgoed vanwege deze uitzonderlijke zichtbaarheid van geologische processen die tot bergvorming leiden en normaal verborgen zijn onder de aardkorst. 

De gekartelde pieken van de Tsceenhingelhörner Sardona
Photo ©Flims/Laax

Om dit bergwonder van dichtbij te zien stijgen we die ochtend met een lokale busdienst over een kronkelweg naar de bijna 2000 meter hooggelegen Alp Nagens. Door de dikke mist blijven de iconische gekartelde pieken van de Tsceenhingelhörner nog een verrassing totdat het wolkendek zich later die ochtend opent. De eerste sneeuw van het seizoen heeft de bergtoppen die nacht bedekt, waardoor wij belanden in een magisch en mystiek verstild landschap met enkel het geluid van krakende sneeuw onder onze bergschoenen. 

Vanaf bushalte Stalla Alp Nagens schuifelen we richting de Segnesboden, een mysterieus uitgestrekt alpenveld vol waterstroompjes die gevoed worden door watervallen, gletsjers en stoompjes uit de omringende kalksteenbergen. Dit moet in de zomermaanden ongetwijfeld een wild en feeëriek decor zijn. Nu glinstert de Flem rivier, als een verloren diamant, tussen de rotsen en sneeuw door. Het is alsof we in een andere wereld zijn beland en het voelt alsof de tijd stilstaat totdat we een familie gemzen voorbij zien trekken en een bergmarmot spotten die ook nog wat onwennig naar het sneeuwpak lijken te kijken. 

Onze gids, Christian Suter, is een wandelende encyclopedie en vertelt gepassioneerd over de formatie van de Alpen door het botsen van tektonische platen. Gewapend met foto’s, tekeningen en zelfs een pipetflesje zoutzuur zal hij ons, als in een scheikunde practicum, vertellen over zure regen en uitgesleten kalkrotsformaties die het kronkelende pad van de Flem rivier vormen. 

Tijdens de, op stukken steile, Trutg dil Flem afdaling van de Segnesboden naar Startgels voelde ik me sterk verbonden met de ruige natuur onder mijn voeten. Terwijl ik het pad volgde, de sneeuw langzaam zag verdwijnen, hoorde ik het water van de Flem bruisend door de smalle kloven van de uitgesleten zandstenen stromen.

De prachtige ronde vormen van het zandsteen, uitgesleten door sediment en eeuwen van waterkracht, geven deze rivierbedding een dynamisch karakter. Met iedere stap voel je hier de onverzettelijkheid van de aarde, terwijl het water haar weg erdoorheen heeft gevonden. 

Verspreid over het Trutg dil Flem passeer je zeven moderne bruggen van architect Jürg Conzett en op strategische plekken geven ze een bijzonder perspectief op de omliggende rotsformaties en watervallen.

Wij lieten al deze pracht en het natuurgeweld even bezinken tijdens een lunch bij Bergrestaurant Ustria Stargels waar er op hout gekookt wordt en de porties royaal en bijzonder smakelijk zijn. 

Wandeling Trutg dil Flem

Deze wandeling met de naam: The waterway Trutg dil Flem is tot Ustria Stagels 9 km lang en in 3 uur te lopen. Loop je door tot het dorp Flims is het totaal 14,4 km en 4 uur lopen. De beste maanden om deze route te wandelen is van Mei tot en met Oktober. De moeilijkheidsgraad is gemiddeld en je loopt bijna alleen vlak of omlaag. Het hoogteverschil is ruim 1000 meter, van Alt. 2100 meter naar Alt. 1087 meter in het dal. Zorg voor goede bergschoenen en neem altijd regenkleding mee.

Sardona Laax Flims plateau
Photo ©Flims/Laax

Lokale busdienst

De openbare vervoersdiensten in de omgeving van Laax-Flims kunnen gratis worden gebruikt met een gastenkaart of bergtreinticket. Voor de bussen naar Nagens en Bargis is een supplement vereist.

Diverse buspassen geven 50% korting op dit supplement en deze trajecten.

Voor openbaar vervoer kun je natuurlijk gebruik maken van de Swiss Travel Pass.

OV-tickets zijn ook online beschikbaar via SBB Mobile, SBB shop, bij kaartautomaten (oa bij halte Laax-posta). Lees meer over prijzen en vertrektijden hier

De afdaling terug naar het dal van Flims doen we met de splinternieuwe FlemXpress gondel. Deze innovatieve kabelbaan maakt gebruik van een flexibel, vraag gestuurd systeem, wat betekent dat de gondels alleen vertrekken wanneer er reizigers zijn, wat energie bespaart en wachttijden minimaliseert.

Dankzij deze technologie kun je direct naar verschillende stations langs de route gaan, zonder onnodige stops, net zoals bij een lift. Het systeem maakt gebruik van hernieuwbare energiebronnen en dat past uitstekend bij de duurzaamheidsambities van de het Flims Laax gebied, waarover later meer.

De Grand Canyon van Zwitserland: Ruinalta en het turquoise Caumameer

Dat moeder natuur af en toe flink haar spierballen laat zien bewijst ook deze hike. We starten deze wandeling bij hotel Rock resort in Laax en dalen af in de indrukwekkende Rhine Gorge (Ruinalta), een vergelijking met de Grand Canyon is snel gemaakt. 

We krijgen tijdens deze hike een fascinerende blik op nog een grote geologische gebeurtenissen van de Alpen: de Flims aardverschuiving. Ranger Daniela Berther weet ons te vertellen dat er ongeveer 10.000 jaar geleden een enorme massa rotsen van de bergen stortte en neer kwam in het dal.  Er kwam meer dan 10 miljard kubieke meter materiaal los en dit vormde de basis van het huidige landschap, inclusief de Rhine Gorge. Een dramatisch en grillig landschap van steile wanden en ruige kloven.

Wat begint als een kabbelende boswandeling ontvouwt zich al snel een ontdekkingstocht langs een zeer gevarieerd landschap. Eerste stop is het idyllische turquoise Caumameer. Het wordt omgeven door dicht bos en heeft kleine begroeide eilandjes en biedt een prachtig contrast met de ruige natuur van de omliggende bergen en kloven. Het meer is een populaire bestemming met name in de zomer wanneer je er kunt zwemmen.

Lunch bij Restaurant Conn, dichtbij uitkijkpunt Il Spir, blijkt de perfecte pauze. We kiezen unaniem voor grootmoeders ravioli met een vulling van gedroogde peer, gekaramelliseerde uien en Zwitserse bergkaas. 

Een klein loopje brengt ons vervolgens naar het uitzichtpunt Il Spir waar we een duizelingwekkende 400 meter recht naar beneden de kloof inkijken. Het is een spectaculair panoramisch uitzicht waar je de Rijn in een grote hoefijzervorm door het landschap ziet kronkelen. De typische rode trein van de Rhätische Bahn in het dal bij de Chrummwag Spoortunnel oogt als een miniatuurmodel.

Op slechts 30 km hier vandaan ontspringt de Rijn, ik heb nooit geweten dat deze eerste kilometers tot zijn mooiste behoren.

Vanaf Il Spir zetten we de daling in naar de bodem van de kloof, waar we langs de oever van de Rijn en over de Isla Bella Brücke doorlopen tot aan treinstation Versam-Safien. Hierbij passeerden we zelfs nog een stukje subtropisch bos. 

Je zou ook door kunnen lopen tot treinstation Valendas-Sagogn of in het rivierdal nog wat treuzelen, zwemmen of een vuurtje stoken. Hiervoor is een speciaal ingerichte stookplaats waar de voorraad houtblokken altijd op peil is, vertelt ranger Daniele. De trein en een bus brengen ons die middag weer terug naar Laax. 

Deze wandeling is 9 kilometer lang en duurt rond de 3,5 uur. Het hoogteverschil is 630 meter, met enkele steilere afdalingen richting de Rijnkloof. Het is een relatief gemakkelijke wandeling die goed te doen is van mei tot oktober. Bij twijfel check hier of de wandeling toegankelijk is.

Wil je weten waar je vuurtje mag stoken? Check het hier: vuurplaatsen voor een veilige stooksessie in de natuur. 

Duurzaam de hoogte in – Greenstyle Laax Flims

Laax en Flims hebben zich dankzij de inspanningen van de Weisse Arena Groep ontwikkeld tot toonaangevende, verantwoorde vakantiebestemmingen, ideaal voor natuurliefhebbers. Tijdens de Greenstyle Tour, geleid door Reto Fry, milieucoördinator van de Weisse Arena Groep, worden de ambitieuze plannen om Laax te transformeren tot een volledig zelfvoorzienend Alpenresort uiteengezet. 

Sinds 2008 wordt de elektriciteit voornamelijk opgewekt uit waterkracht, aangevuld met zonne-energie via zonnepanelen op gebouwen zoals het Crap Sogn Gion-station. Er zijn meer dan 60 energie-efficiëntiemaatregelen doorgevoerd, waaronder de installatie van slimme LED-verlichting en het energiezuinige ‘on demand’ gondelsysteem, de FlemXpress gondel, die 50% minder energie verbruikt dan traditionele kabelbanen. Daarnaast gebruikt het resort milieuvriendelijke sneeuwkanonnen die water efficiënter benutten zonder schadelijke chemicaliën toe te voegen. 

Ook de wandelpaden rondom Laax zijn zorgvuldig aangelegd met oog voor het behoud van biodiversiteit en minimalisering van de ecologische impact. 

Met projecten gericht op afval- en waterbesparing bewijst Laax dat natuurbehoud en ecotoerisme hand in hand kunnen gaan. De uitdagingen zijn enorm en de investeringen immens maar ik hoop vurig dat het gebied beloond wordt met een niet verder teruglopende sneeuwgrens.

Senda dil Dragun  –  Perfect voor gezinnen met kinderen

Achter op het terrein van het Laax Rock Resort zie je een hoge houten toren: de Senda dil Dragun. Dit is de langste treetop walkway ter wereld, geopend in juli 2021. Het 1,56 kilometer lange pad biedt niet alleen prachtige uitzichten, maar ook vijf platforms waar je weetjes over de natuur van Laax kunt ontdekken. 

Het is een educatieve route om bezoekers bewust te maken van de lokale flora en fauna. Voor kinderen is het extra leuk, want er zijn knikkerbanen en audioberichten uit de wereld van Ami Sabi en zijn vrienden, wat het een speelse ervaring maakt voor het hele gezin. 

Voor een heuse adrenalinekick zijn er onlangs twee activiteiten aan de toren toegevoegd. Zo kunnen echte avonturiers kiezen voor de Vertical Drop, waarbij je 30 meter omlaag valt of voor de 220 meter lange zipline, waarmee je over het rocksresort Park zweeft. Beide activiteiten starten vanaf de toegangstoren in Laax Murschetg

Wij hadden onze kick die dag al gehad en kozen voor een wandeling over Senda dil Dragun naar onze volgende bestemming de wellnessHostel3000 aan de andere kant van Laax. 

Easy walking op het Bargis plateau: tijd voor een solo hike

Het weer in Laax in opgeklaard en ik maak me op voor nog een laatse solo hike in Bargis. Het plateau van Bargis op 1.550 meter hoogte, ligt verscholen achter een rotswand die is ontstaan door de Flims-aardverschuiving. Met de shuttle bus – waar een kleine toeslag voor van toepassing is – reis ik af naar deze hoogvlakte. Het plateau is als een ansichtkaart door de uitgestrektheid en de kleine zijstroompjes van de rivier Flem, die het landschap doorkruisen. Hier staan de koeien nog loom in het herfstzonnetje grazen.

Bargis leent zich perfect voor een ontspannen wandeling, ook met kinderen of minder valide mensen. Het is een vlakke rondwandeling van zo’n 40 minuten, rondom de weide en waar je perfect van het berglandschap kunt genieten. Na afloop lekker lunchen of de signature pruimentaart proeven bij het 100 jaar oude restaurant Berghaus Bargis. Vanaf hier vertrekt de bus weer naar het dal. 

Zonder plan vertrok ik en de eerste stappen voelden licht en ik merkte dat ik me verheugde op wat er voor me lag. Niet perse het plateau maar met name de bergen er omheen. Het werd een spontane opmars naar Alp Lavadignas, waarbij ik steeds verder het landschap in werd getrokken. 

Langzaam klom ik hoger en Bargis lag al snel een flink eind beneden me, met de koeien als kleine stipjes in de verte. Toen ik bij Alp Lavadignas aankwam, herkenbaar aan een brug met direct daarachter een klein berghuisje met tuin, veranderde niet alleen het landschap. De temperatuur daalde iets, en er lag een laagje sneeuw op de grond. Hoewel het niet veel was, gaf het een mooie extra dimensie aan de wandeling.

Ik werd nog verder het landschap ingetrokken. De zon, vaal maar aanwezig, scheen door de dunne bewolking heen, wat het landschap een bijna etherische sfeer gaf. De warmte van de zomer was weg, maar de ijzige kilte van de winter had nog geen vat op het landschap gekregen. 

Ik was hier echt even alleen met de natuur. De stilte was bijna tastbaar. Hier had ik een geweldig uitzicht op de bergen om me heen, maar tegelijkertijd het besef dat ik niet voldoende eten bij me had om nog verder te lopen.

Vanaf dit punt was het nog een behoorlijk stuk naar Alp Mora en de beroemde gletsjermolens waar ik over had gelezen. Diepe ronde gaten in het gesteente, gevormd door eeuwenoud smeltwater. Ze moeten indrukwekkend dus Alp Mora lonkte maar in bergen moet je geen risico’s nemen dus deze bestemming zet ik op mijn lijst voor een volgend bezoek. Ik bleef nog een tijdje zitten op een steen, genietend van het uitzicht en de stilte en keerde daarna om. Ik kon de soep van Berghaus Bargis in gedachten al ruiken.


Wil je weten waar de koeien lopen tijdens jouw wandeling in Graubünden? Kijk dan hier:  live locatie van kuddes koeien

Swiss Youth Hostels – wellnessHostel3000

Na een lange dag in de bergen is er niets beter dan ontspannen in het WellnessHostel3000. Het moderne hostel combineert een betaalbare accommodatie met zeer luxe wellness faciliteiten. 

Het gebouw heeft strakke lijnen en grote ramen, waardoor je vanuit de royale centrale ruimte kunt genieten van een prachtig uitzicht op de omliggende bergen. Er is hier ook een gezellige bar en een pooltafel. Het hostel serveert eenvoudige maar smakelijke maaltijden, perfect als je op zoek bent naar een gezonde maaltijd zonder poespas. Het is een ideale plek als je comfort, ontspanning en een geweldige locatie weet te waarderen. Er zijn dorms maar ook een- en tweepersoonskamers.

Het ontstaan van wellnessHostel3000 in Laax begon met een droom van de burgemeester. Hij wilde al lange tijd een zwembad voor zijn inwoners en zocht daarom de samenwerking met Swiss Hostels. 

Sociale ontmoetingsplaats

Het wellnessHostel3000 is nu niet alleen een populaire accommodatie voor reizigers, maar vervult ook een belangrijke rol in het gemeenschapsleven van Laax. 

De inwoners maken volop gebruik van het zwembad en de wellness, en de centrale ruimtes zijn een ontmoetingsplek geworden voor zowel de lokale bevolking als toeristen. Ik kan dit onderschrijven want net tijdens het inchecken kwam de burgemeester, Franz Gschwend, zelf de centrale hal in lopen!

Laax meer

 

Restaurant tips Laax

  1. Riders Restaurant: Dit trendy restaurant, gevestigd in het Riders hotel, is een hotspot voor liefhebbers van moderne, verfijnde gerechten in een eigentijdse, minimalistische setting. Het menu is sterk gericht op duurzaamheid en creativiteit, waarbij plantaardige gerechten de boventoon voeren. Het restaurant combineert lokale ingrediënten met wereldwijde invloeden, echt iets voor bewuste fijnproevers. Check ook even de kamers van Riders hotel – die zien er heel fijn uit! Net als de wisselende kunstexpositie op de gangen. 
  1. Tegia Larnags: Dit charmante bergrestaurant ligt idyllisch op de hellingen van Laax en biedt een warme, authentieke sfeer. Laat je niet ontmoedigen door de kleine wandeling er naar toe. Het is er erg knus – wij zijn fan! Hier is het gerecht Capuns niet alleen een culinaire specialiteit, maar ook een onderwerp van gesprek, want elke familie in Graubünden heeft zijn eigen variant van dit typisch regionale gerecht. Aan tafel raakten de mensen er niet over uitgepraat, waarbij ze de verschillende recepten met elkaar vergeleken. Wij hadden de kans om ook een heerlijke vegetarische variant te proeven, wat een unieke draai gaf aan dit traditionele gerecht.

Kijk hier voor onze andere wandelreizen.

Wandelingen Laax – Flims op kaart

Zwitserland - Mieke Tacken

Over de auteur

Mieke Tacken

Interieurontwerper, fotograaf en fervent liefhebber van wandelen in de natuur. Van de adembenemende toppen van de Alpen tot de serene bossen dicht bij huis, ik heb mijn hart verloren aan de eenvoud en schoonheid van wandelvakanties. Ik deel hier mijn verhalen en tips, waar mogelijk met een lichte voetafdruk en altijd een hart vol verwondering.

ALLE BERICHTEN VAN DEZE AMBASSADEUR

Bekijk andere blogs

Laat je inspireren

Ben je op zoek naar de mooiste wandel- en fietsroutes? Of wil je informatie over reizen met de trein of advies voor de mooiste roadtrips door de natuur. Laat je inspireren voor je volgende reis in het groen; ideeën om je eigen reis te plannen of te kiezen voor een georganiseerde reis.

Kies je bestemming