Ontdek de schoonheid van de natuur.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang inspirerende reistips en routes voor je volgende groene reis.
De Azoren hebben op mij altijd een enorme aantrekkingskracht gehad en vorig jaar besloot ik dat het tijd was voor een bezoek. Deze archipel in het midden van de Atlantische Oceaan bestaat uit negen vulkanische eilanden, elk met zijn eigen karakter. Van weelderige groene landschappen en indrukwekkende vulkanische formaties tot kristalheldere meren en schilderachtige kustdorpen, deze eilanden hebben alles te bieden voor zowel ontspanning als ontdekking. Negen eilanden die erg verschillend zijn, maar tegelijkertijd ook veel gemeen hebben. Tijdens onze reis bezoeken we in 2 weken de eilanden São Miguel, Terceira en Faial. Dit blijkt voldoende voor een uitgebreide verkenning van deze eilanden.
De archipel is een autonoom gebied van Portugal, de voertaal is Portugees, maar met een andere uitspraak. Het dialect waarvan de klanken aan het Frans doen denken wordt Micaelense genoemd. Op de eilanden wordt over het algemeen ook uitstekend Engels gesproken.
Het tijdsverschil tussen de Azoren en Nederland is 2 uur (vroeger op de Azoren).
Beste reistijd: april t/m oktober.
De temperatuur wordt in de winter eigenlijk nooit lager dan 14°C en in de zomer nooit hoger dan 26°C. De meeste regen valt in de winter, maar ook de zomermaanden kenmerken zich door korte, hevige buien. De eilanden zijn niet voor niets zo groen.
In de zomermaanden (van april t/m oktober) vliegt Transavia één keer per week in zo’n 4,5 uur rechtstreeks van Amsterdam naar Ponta Delgada. Ook TuiFly vliegt één keer per week rechtstreeks naar de hoofdstad op São Miguel van half mei t/m september. Andere mogelijkheden, met overstap, maar ook in de wintermaanden, worden geboden door TAP Air Portugal naar zowel São Miguel als ook Terceira.
SATA Air Açores biedt inter-island vluchten tussen alle eilanden van de Azoren, maar daarnaast is het ook mogelijk van ferrydiensten gebruik te maken tussen de eilanden van de westelijke Azoren (Corvo en Flores) en de centrale Azoren (Pico, Faial, Terceira, Graciosa en São Jorge).
De netspanning op de Azoren is 230V, je hebt dus geen adapter nodig voor je elektronische apparatuur.
Je kunt gewoon gebruik maken van het telefoon,- data abonnement van het mobiele netwerk op de Azoren zoals je dat ook in Nederland doet. De Azoren behoren tot de EU, maar het is altijd verstandig even te controleren bij je provider. Vrijwel elke accommodatie biedt uitstekende wifi-mogelijkheden.
Voor wat betreft vervoer per eiland kun je op São Miguel en Terceira gebruik maken van lijndienstbussen op de hoofdroutes, maar hiermee kom je over het algemeen niet bij de bezienswaardigheden of beginpunten van trails. De makkelijkste manier om de eilanden te verkennen is om een auto te huren. Er zijn verschillende aanbieders van autoverhuur, maar wij hebben gekozen voor AutAtlantis . Bij het opmaken van het huurcontract kiezen we voor het “Super Relax Pack”, waarbij je het eigen risico verlaagt naar maximaal € 100,-.
Rondom de Azoren bevindt zich een uniek ecosysteem met voedselrijk water, waarin je 28 soorten walvissen en dolfijnen kunt spotten, waaronder de tuimelaars, maar ook walvissen die tijdens hun migratietrek de Azoren passeren, zoals de gevlekte dolfijnen, potvissen en zelfs de blauwe vinvis die je met name aan het eind van de winter kunt zien. De traditionele walvisvangst heeft lang geleden plaats gemaakt voor ‘whale-watching’. De beste tijd om walvissen te spotten is van mei tot en met september. Mocht je de zee niet op willen, dan kun je één van de informatiecentra bezoeken, of proberen ze te spotten vanaf één van de uitkijktorens.
Een excursie kost vanaf zo’n € 60,- per persoon en wordt over het algemeen uitgevoerd met een Zodiac, maar je kunt er ook voor kiezen om met een catamaran of glasvezelboot het water op te gaan. Voordat je uitvaart, krijg je uitleg over de oceaan, wat je kunt verwachten te zien (geen garantie dat je iets gaat zien!) en worden de veiligheidsmaatregelen doorgenomen. De excursie duurt ca. 3 uur.
São Miguel, Terceira, Pico en Faial zijn de beste eilanden om een excursie walvis spotten te maken.
De Azoren staan met name bekend om de prachtige hikes die je kunt lopen. Wij gebruikten de apps Komoot en Azores Trails om onze weg te vinden. Een andere handige app is SpotAzores, waarbij je via een webcam kunt zien of het zicht helder is op hoogte. Dit bleek met name handig bij Lagoa do Fogo op São Miguel wat regelmatig in de dichte bewolking ligt. Ook Viewpoints en SATA hadden we op onze telefoon gedownload.
De rivier de Loire mag je wel de koningin onder de rivieren noemen. De langste, ‘wilde’ rivier van Frankrijk ontspringt in de Haute-Loire, een departement tussen de steden Lyon en Clermont-Ferrand. Dit groene gebied in de Auvergne is een walhalla voor natuur-, wandel-...
Langs olijfgaarden en eeuwenoude tradities: verken het pure binnenland van Andalusië op de fiets We duiken diep de regio Andalusië in. Naar het authentieke binnenland van de driehoek Granada-Córdoba-Sevilla: hier kronkelt de Caminos de Pasión (GR341) door...
Wandelen in natuurpark de Texelgruppe over de Meraner Höhenweg De Texelgruppe is het grootste natuurpark van Zuid-Tirol. Het gebied wordt in het zuiden omkaderd door Merano, in het westen door het dal Schnalstal, in het oosten door het...
Laat je inspireren
Ben je op zoek naar de mooiste wandel- en fietsroutes? Of wil je informatie over reizen met de trein of advies voor de mooiste roadtrips door de natuur. Laat je inspireren voor je volgende reis in het groen; ideeën om je eigen reis te plannen of te kiezen voor een georganiseerde reis.