Ontdek de schoonheid van de natuur.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang inspirerende reistips en routes voor je volgende groene reis.
Terceira is het ‘derde’ eiland van de Azoren wat werd ontdekt, maar het tweede eiland in grootte en ook het tweede eiland wat we bezoeken. De vlucht van SATA gaat vroeg, erg vroeg, en samen met 34 anderen vliegen we in een uurtje van Ponta Delgada naar Lajes Airport in het noordoosten van het eiland. De bagage staat in no-time op de band en de auto van AutAtlantis ophalen gaat supersnel. Via een omweg, stop voor ons 2e bakkie koffie van de dag en een bezoek aan de supermarkt voor water en wijn, komen we om 10:30 uur aan in het 5-sterren hotel Terceira Mar.
Een schitterend plaatje zo aan zee, maar onze kamer is nog niet klaar. Terceira biedt volop wandelmogelijkheden, is zeker geschikte voor de actieve vakantieganger, maar ook de culturele liefhebber komt hier volop aan zijn trekken. Het is aan te raden om minimaal 2 à 3 dagen op dit eiland te blijven als onderdeel van een ‘island-hop vakantie’.
Mogelijke activiteiten op Terceira:
We kleden ons snel om en gaan de trail PRC04 TER van Azores Trails bij Monte Brasil lopen. Een stevige wandeling en zeker als het ook nog gaat regenen, maar de uitzichten zijn de moeite waard. Onderweg veel katten (er is zelfs een kattenkolonie) en ook kippen en hanen. Als we terugkomen bij het hotel is de kamer klaar en kunnen we ons natte kloffie uitdoen.
São Miguel was toeristisch en druk (we hebben vele talen gehoord), maar Terceira lijkt een stuk rustiger te zijn (het hotel is wel weer volgeboekt in de laatste dagen van september).
Voor de avond zoeken we een lokaal restaurant op in Angra do Heroísmo voor een lekker vismaaltje en lopen we daarna moe maar voldaan onze laatste stappen van de dag terug naar het hotel.
Na een lekkere nacht en ontbijt starten we met Angra a Pé, een zorgvuldig uitgezette wandeling door Angra, zoals de stad in de volksmond wordt genoemd. We willen de bezienswaardigheden van deze stad, die sinds 1983 tot de werelderfgoedlijst van Unesco behoort, van dichtbij zien. We bezoeken de Sé Catedral de Angra, de grootste kerk van de Azoren om dan door te lopen naar de Igreja da Misericórdia. We hebben weer eens geluk, want net als we denken dat de kerk (die vroeger ook als ziekenhuis dienst deed) dicht is, gaan hek en deuren open en krijgen we een uitgebreide uitleg over de invloed die de Nederlander Jan van Linschoten heeft gehad op Angra. Ook vertelt deze aardige beheerder over de geschiedenis en de functie van de haven, kerk, de stad en het eiland. We lopen door langs de haven naar Forte de Sâo Sebastião, wat tegenwoordig ook dienst doet als pousada. Het lijkt er uitgestorven. Op de terugweg passeren we diverse kerken, overheidsgebouwen en dwalen we door Jardim Duque da Terceira voordat we via een terrasje teruglopen naar ons hotel. De wandeling is een echte ‘must-do’ als je op het eiland bent.
Men zegt dat de beste kaas van de Azoren wordt geproduceerd op het eiland São Jorge. Queijo de São Jorge wordt gemaakt van koemelk en is minstens 3 maanden gerijpt. Wij zijn echter op een ander eiland in de Centrale groep van de Azoren en ook hier wordt kaas gemaakt. Na onze wandeling door de stad halen we de auto op en gaan op pad naar Queijo Vaquinha, een bekende kaasboerderij op het eiland. We genieten van een kaasplankje en zien hoe de lokalen hier af en aan komen om wat te nuttigen. Onze volgende stop is Casa da Atafona, een lokaal historisch museum in Doze Ribeiras, helaas gesloten. Vanwege de plafondschilderingen stoppen we kort bij de Santuário de Nossa Senhora dos Milagres in Serreta aan de westkant van het eiland om daarna nog even te genieten van de uitzichten bij Miradouro da Ponta do Queimado. In deze omgeving zou je de trail Serreta – Terceira PRC03 TER van Azores Trails kunnen lopen, een rondje van ca. 7 km. Onze dag zit er echter op en we sluiten af op het balkon van ons hotel met de lokaal gekochte kaas en een glas wijn.
Het voordeel van op tijd uitgeput in slaap vallen, is dat je ook weer vroeg wakker bent. We hebben voor vandaag een populaire, maar ook zware trail uitgezocht, Mistérios Negros (PRC1TER van Azores Trails) en we zijn als eersten om 09:00 uur bij het startpunt. Voor degenen die denken dat de Azoren niet toeristisch is, vergeet het maar. Het is vaak moeilijk je huurauto kwijtraken bij de highlights, dus in dit geval een mazzeltje bij het uitzoeken van een parkeerplek. De trail staat hoog aangeschreven en we starten vol goede moed. Na een kleine km lijkt het alsof we in een zompig mangrovebos terecht zijn gekomen en in no-time zitten we tot onze knieën onder de modder. We klimmen en klauteren over boomwortels, later basaltblokken en proberen te balanceren door vast te houden aan bomen die vol zitten met alle denkbare kleuren mos, maar we redden het en ruim 2,5 uur na de start zijn we moe maar voldaan terug bij de auto. De route is uitstekend aangegeven en is ons qua natuurschoon en uitzichtpunten zeker niet tegengevallen, sterker: we hadden het niet willen missen. Overigens kun je deze wandeling ook als excursie boeken, onder begeleiding van een gids, vanuit Angra do Heroísmo.
We rijden naar Biscoitos aan de noordkust vanwege de piscinas naturais, waar we gebruik maken van de douches om de modder van onze benen te spoelen. Deze natuurlijke zwembaden zijn gevormd door vulkanische activiteit en zijn gevuld met kristalhelder zeewater. We genieten van een verkwikkende duik en de uitzichten op de oceaan en de kustlijn.
TIP: aan de zuidkust vind je de Piscina Natural do Refugo op zo’n 12 km ten oosten van Angra do Heroísmo en nog ca. 1,5 km verder oostelijk Piscinas naturais da Salga, waar het heerlijke relaxen is na een wandeling of trail.
Na een heerlijk bakje koffie op het zonnige terras bezoeken we het wijnmuseum, Museo do Vinho. Hier wordt de “vinho verdelho” geproduceerd, een typisch lokale wijn. In het museum leer je de verschillende stappen van de productie, zie je de oude voorwerpen en gereedschappen die gedeeltelijk nog altijd worden gebruikt en loop je tussen de wijnranken door. Het museum werd in 1990 geopend ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de wijnfabriek van Francisco Maria Brum. Hij is degene die in de 19e eeuw de Verdelho druif naar Terceira bracht.
Voordat we naar de Gruta do Natal gaan, lopen we de korte wandeling bij Furnas do Enxofre, waar je vulkanische activiteit ziet en ruikt in de vorm van zwaveldampen die uit de grond komen. We kunnen de auto kwijt op het parkeerterrein en via het goed aangelegde pad lopen we in een klein half uur rond.
Je kunt er ook voor kiezen de Algar do Carvão – Furnas do Enxofre – Terceira PRC10 TER te lopen van Azores Trails. Deze route van iets meer dan 6 km start op het parkeerterrein van Algar do Carváo (90 meter diepe lavatunnel waarin je kunt afdalen met op het diepste punt een klein meertje) en combineert twee zogenaamde Natural Monuments.
Naast de start van de Mistérios Negros trail bevindt zich een kleine hut/huisje waar je toegangskaartjes kunt kopen om deze ‘Kerstgrot’ te bezoeken. Als je ook naar Algar do Carváo wil gaan, bestaat de mogelijkheid om hier combinatiekaartjes te kopen om beide grottenstelsels te bezoeken. Met trui en stevige schoenen aan en helm op dalen we af en lopen, klimmen en klauteren in iets meer dan 30 minuten door deze horizontale overblijfselen van een vulkaan heen. Binnen staan bordjes bij de verschillende vormen die de lava gemaakt heeft met de ontstaanswijze.
.
We vliegen pas tegen 3 uur naar Horta op Faial, dus besluiten via de zuid,- en oostkust met diverse stops onderweg te rijden. Onze eerste stop is bij de Farol das Contendas, een prachtige vuurtoren die mooi afsteekt tegen de blauwe hemel. We besluiten de trail Fortes de São Sebastião – Terceira PR05TER van Azores Trails grotendeels te gaan lopen. Deze voert langs diverse forten aan de kust, waaronder het meest zuidelijk gelegen Forte de Greta. We hebben een leuke ontmoeting met enkele vissers die al zwemmend en snorkelend de zogenaamde ‘limpets’ opduiken. We besluiten wat te gaan drinken en eten op het plein in Vila de São Sebastião, waar alleen maar mannen in nette kleding zitten te kletsen. Ze vinden het bar interessant dat wij hier van een heerlijke cappuccino met lekker broodje genieten. Om even voor 12 staan ze allemaal op om de kerk aan de overkant in te gaan en komen uit alle hoeken de mensen in zondagse kleding aanlopen om de mis bij te wonen. Wat een heerlijk gemoedelijk en leuk plekje is dit, zeer de moeite waard om rond te lopen.
De typisch lokale horeca gelegenheden op de Azoren schenken de beste koffie voor erg weinig geld (ca. € 1,- voor kopje cappuccino). Ook zoete en hartige broodjes kun je voor een habbekrats nuttigen. Er wordt weliswaar niet of nauwelijks engels gesproken in deze cafés, maar met handen en voeten kom je een heel eind.
Laat je inspireren
Ben je op zoek naar de mooiste wandel- en fietsroutes? Of wil je informatie over reizen met de trein of advies voor de mooiste roadtrips door de natuur. Laat je inspireren voor je volgende reis in het groen; ideeën om je eigen reis te plannen of te kiezen voor een georganiseerde reis.