Drentsche Aa wandelen én overnachten: off-grid op het grid

Ervaar de Nederlandse wildernis in de Drentsche Aa

In het gevarieerde bosgebied de Drentsche Aa biedt Cabiner een unieke manier om in de Nederlandse wildernis te overnachten. In dit enorme bosgebied hebben ze acht cabins verstrooid, op kilometers afstand van elkaar. Je kunt ze vinden verscholen in het bos. Ze zijn alleen te voet bereikbaar en geheel zelfvoorzienend, dus ‘off-grid’. 

Wij gingen twee cabins verkennen en trokken hier drie dagen voor uit. Lees hoe je in een paar dagen helemaal los komt van de bewoonde wereld, temidden van de natuur.

Je hebt de keuze uit één of meer nachten in één cabin, of je kunt een trektocht maken en elke nacht in een andere cabin slapen. Door samen te werken met Staatsbosbeheer en de nadruk te leggen op off-grid overnachten, word je aangemoedigd om bewust om te gaan met de omgeving. De cabins zijn ontwikkeld om na verloop van tijd verplaatst te worden, zodat het gebied weer volledig terugkeert in zijn oorspronkelijke staat.

In het bosgebied vind je een aantal zwemplassen met strandjes. Het water is azuurblauw en omringd door idyllische strandjes met wit zand. De plassen zijn omringd door bossen met picknicktafels en toiletten.

Trektocht in natuurpark Drentsche Aa

Dag 1 wandelen Drentsche Aa van P1 naar Cabin C8

Van P1 naar Cabin C8 (12 km) *****

Onze tocht begint deze mooie zomerdag bij parkeerplaats P1. Nadat we de bestelde maaltijdpakketten opgehaald hebben, startten wij onze wandeling. De route van 12 kilometer in het stiltegebied brengt je over kronkelende paden, tussen eeuwenoude bomen en langs idyllische vennetjes. De omgeving biedt een steeds veranderend panorama: rustige bossen, open velden en regelmatig een plas of ven, en daarmee ook behoorlijk veel muggen! 

Na een stevige wandeling, mede door de nu nog behoorlijk zware rugzak, bereiken we de prachtig gelegen Cabin C8. De cabins van Cabiner zijn voorzien van twee tweepersoonsbedden, een houtkachel die zowel de ruimte als het douchewater verwarmt en een waterpomp waarmee je zelf het drinkbare grondwater oppompt. Achterin de cabin is een kleine badkamer met composttoilet. Koken doen we op een houtvuur in een gietijzeren pan. Ons afval nemen we weer mee terug naar het startpunt. Deze ervaring dwingt ons om bewust om te gaan met onze middelen en herinnert ons aan de waarde van water, energie en voedsel.

Dag 2: wandelen Drentsche Aa van Cabin C8 naar Cabin C5

Van Cabin C8 naar Cabin C5 via P2 (5 km) *****

Er raast een storm over Nederland deze nacht maar wij slapen heerlijk en blijven warm en droog. Na een gezond ontbijt met perfect gerijpt seizoensfruit, vervolgen wij onze tocht richting Cabin C5. Dit is een relatief korte route van ongeveer 5 kilometer. Halverwege maken een tussenstop bij P2 van Bospaviljoen De Woudstee. Mocht je geen lange afstanden willen wandelen, of met kleine kinderen op pad gaan, kun je er voor kiezen om hier de auto te parkeren. P2 is slechts 2,5 km van zowel Cabin C5 als C8. De Woudstee serveert ook eten, en zo zou je met minder bepakking deze tocht kunnen maken. 

Cabin C5 ligt niet ver van de oude zandafgraving Gasselterveld, nu een zwemplas. Na een verfrissende duik in het heldere water lopen wij nog een ronde om het ven waar een aangenaam wandelpad te vinden is. De rustgevende geluiden van de natuur worden soms vermengd door kinderstemmen die duidelijk plezier hebben in het kleine water adventure park dat aan het meer ligt. Zo komt ons totaal voor dag 2 op 11 km wandelen.

De avond brengen we door met koken op ons houtvuur en met luisteren naar de vogels en padden die in een nabijgelegen vennetje zwemmen. Ook genieten we van de eenvoudige eenpansmaaltijd bereid op de houtkachel. De sterren fonkelen helder aan de hemel en we fantaseren over de dassen en wolven die ook in dit gebied leven maar zich slechts zelden laten zien. Getuige de dagboeken in de cabins.

Dag 3: wandelen Drentsche Aa

Van Cabin C5 naar P1 (12 km) *****

Onze laatste dag en het is tijd om terug te keren naar P1. De route van 12 kilometer leidt door nieuwe en bekende paden, langs de genummerde stenen die de perceelnummers van de bosvakken aangeven. Deze stenen zijn nog afkomstig uit de ijstijd en herinneren aan de tijd dat dit gebied werd aangelegd voor houtwinning. Vandaag kruisen we ook het welbekende Pieterpad. Toch komen we maar twee wandelaars tegen.

Bij de Ieberen plas, vlakbij P1, nemen we nog een laatste duik en drankje. Tot slot laten we ons verzamelde afval achter in de daarvoor bestemde containers bij P1 en keren we voldaan en uitgerust, alsof we een week weg zijn geweest, huiswaarts! Er zijn op P1 overigens toiletten en een doucheruimte te vinden.

Een groot deel van bosgebied de Drentsche Aa is in beheer van Staatsbosbeheer. Bij de aanleg van het bos, grofweg een eeuw geleden, werd gekozen voor een grid van bospercelen van 300 x 300 meter met houtwinning als belangrijkste doel. Inmiddels mag de natuur meer z’n gang gaan en is het juist de bedoeling dat grenzen tussen bos, vennen en heide vervagen. Hier kun je uren door de bossen lopen zonder een mens tegen te komen en genieten van de stilte en sereniteit van de natuur.

Voor een unieke natuurervaring met een minimale ecologische voetafdruk zijn de cabins van Cabiner de perfecte keuze. Je kunt op de website van Cabiner meer lezen over de impact. 

Lokale samenwerkingen voor duurzame overnachtingen

Cabiner.nl werkt samen met lokale ondernemers zoals natuurvoedingswinkel De Ieme, die de maaltijdpakketten verzorgt. De pakketten bevatten verse en biologische producten die perfect passen bij een duurzaam verblijf in de natuur. Door deze pakketten te gebruiken, ondersteun je de lokale economie en geniet je van seizoensgebonden recepten die speciaal zijn ontwikkeld voor de cabins.

De Hondsrug Drenthe: UNESCO Global Geo Park

Onze tocht liep over de Hondsrug, een zandwal die in de voorlaatste ijstijd is ontstaan en onderdeel is van het UNESCO Global Geo Park. Deze zandruggen waren de plek waar de eerste landbouwers zich vestigden, ruim 3000 jaar v.Chr. De stenen grafmonumenten die zij achterlieten, zijn beter bekend als hunebedden. Dit gebied biedt een rijke geschiedenis en een prachtig natuurlandschap dat je kunt verkennen tijdens je verblijf.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Cabiner.com

Zwitserland - Mieke Tacken

Over de auteur

Mieke Tacken

Interieurontwerper, fotograaf en fervent liefhebber van wandelen in de natuur. Van de adembenemende toppen van de Alpen tot de serene bossen dicht bij huis, ik heb mijn hart verloren aan de eenvoud en schoonheid van wandelvakanties. Ik deel hier mijn verhalen en tips, waar mogelijk met een lichte voetafdruk en altijd een hart vol verwondering.

ALLE BERICHTEN VAN DEZE AMBASSADEUR

Bekijk andere blogs

Laat je inspireren

Ben je op zoek naar de mooiste wandel- en fietsroutes? Of wil je informatie over reizen met de trein of advies voor de mooiste roadtrips door de natuur. Laat je inspireren voor je volgende reis in het groen; ideeën om je eigen reis te plannen of te kiezen voor een georganiseerde reis.

Kies je bestemming