Duinen Castricum: uniek natuurgebied 

Wandelen duinen Castricum in Noord-Hollands Duinreservaat 

De Castricumse duinen zijn onderdeel van het prachtige Noord-Hollands Duinreservaat. Het is mijn favoriete gebied om te wandelen en hardlopen. Ik mocht mee met de boswachter naar het gesloten deel in het duingebied waar kerven zijn gemaakt in de duinen. Een controversieel project, maar met een logische natuurlijke verklaring. Lees ook over de mooiste wandelroutes in de duinen van Castricum. 

Het duingebied in Castricum is een prachtig wandelgebied met heel gevarieerd landschap met bossen, open duinen en natuurlijk strand. Het duingebied heeft schitterende wandelroutes van verschillende afstanden.  

Mooiste wandelingen duinen Castricum 

Er zijn veel gemarkeerde wandelroutes in en rond de duinen in Castricum. Enkele van mijn favoriete wandelingen:  

1. Rondje infiltratiegebied Castricum bij de kwal

Eén van de meest populaire routes is door het infiltratiegebied. Vanaf restaurant Johanna’s Hof en bezoekerscentrum De Hoep (hier kun je gratis parkeren) een wandeling van ca. 7 kilometer. De route gaat door het infiltratiegebied van PWN en heeft behalve bos ook open vlaktes en duinmeren.  

Je komt langs ‘de kwal’. Op de Van Oldenborghweg wordt bij dit waterfontein elke seconde meer dan 800 liter voorgezuiverd water uit het Ijsselmeer de infiltratiekanalen ingepompt. Het opgepompte water zakt diep de bodem van de duinen in en de natuur zuivert het water daar op natuurlijke wijze. Dit proces levert jaarlijks 25 miljard liter drinkwater op. 

In de winter is dit een ideaal gebied voor vogels. Je ziet hier wilde zwanen, ganzen en eenden. Het is een broedgebied voor onder andere de aalscholver. Schuin tegenover de kwal is een mooie vogelkijkhut bij het ‘boetje van Kees’. 

Drinkwater duinen Castricum 

Onder de duinen bevindt zich een zoetwaterbel. Vroeger werd alleen natuurlijk duinwater uit de bel opgepompt om drinkwater te maken. Hierdoor raakte het zoete duinwater op en verdroogde de natuur. Nu wordt evenveel water in de bodem geïnfiltreerd als dat eruit wordt gepompt. Hierdoor zijn water en natuur weer in balans. 

2. NS wandelroute duinen Castricum

De NS heeft in het duingebied een wandeltocht van zo’n 15 km uitgezet, de NS-wandeltocht Noordhollands Duinreservaat. Je start bij het station in Castricum en loopt naar Egmond aan zee (je kan met de bus terug). Strand, zee, schotse hooglanders, wilde paarden, gevarieerd bos, duin en veel vogels. 

3. De Duindoornroute: zwarte route vanaf duiningang Noorderstraat 

Dit is één van mijn favoriete routes omdat het langs zo’n gevarieerd natuurgebied komt. Ruime (gratis) parkeerplaats en vanaf hier staat de route van ca. 17 kilometer goed aangegeven met zwarte pijlen. In Egmond Binnen kun je leuk koffiedrinken of lunchen bij Nieuw Westert. Je kunt deze route ook beginnen vanaf Parkeerplaats Diederik aan de Heereweg of vanaf het parkeerterrein aan de Zeeweg bij bezoekerscentrum De Hoep. 

Kijk hier voor alle wandelroutes in de duinen van Castricum. 

Duinen Castricum: 5 kerven ter bescherming van de natuur 

In het duingebied ‘de Zuidernollen’, iets ten zuiden van Castricum, zijn 5 kerven gegraven in de duinen. Boswachter Ronald van PWN gaf een rondleiding door het gebied over het controversiële project, met duidelijke uitleg over het hoe en waarom. 

Ik mocht mee over normaal afgesloten duingebied en zag hoe bijzonder diep het duingebied is. Kilometerslange duinen afgewisseld met struiken met grasland en zandduinen. Scottish blackface schapen grazen hier om gras- en struikgroei te beperken. De duinen die in de gaten worden gehouden hebben namen als haai, wezel en banaan. Ze hebben allemaal weer een andere vorm. 

Het project is begonnen in september 2024 en wordt de komende 3 jaar nauwlettend in de gaten gehouden. Doel van het project is behalve natuurherstel ook versterking van de duinen. De inkepingen van zo’n 30 tot 40 meter breed en tot zes meter diep moeten ervoor zorgen dat kalkrijk zand vanaf het strand weer het duin in verstuift. Nu groeien de duinen dicht, waardoor kalk in de grond ontbreekt en bepaalde planten juist niet meer kunnen groeien.  

Een vergelijkbaar project is de aanleg van de ‘Zeven Zusters’ bij Egmond een aantal jaar geleden. 

Als de wind de duinen omhoog blaast tot de vorm van een halve maan, worden dit paraboolduinen genoemd. 

Duinen Castricum - natuurlijk duin en meer

Kerven in duinen Castricum ter bescherming van de zee 

Eenmaal aangekomen op de plek van één van de kerven is het even vreemd om het gat in het duin te zien. Maar je ziet even verderop landinwaarts juist nieuwe duinen ontstaan door de zandverstuiving. De strandopgang van Castricum ligt zelfs veel lager dan deze kerven.

Het lijkt tegenstrijdig, maar de kerven hebben geen negatieve invloed op de bescherming tegen de zee. Sterker nog, ze vergroten juist de veiligheid door herstel van de natuurlijke dynamiek van het duinlandschap. Het zorgt ervoor dat de duinen kunnen meegroeien met de stijgende zeespiegel en dat de kust veiliger wordt. Pfas is helaas wel een nieuwe bedreiging voor het gebied.

Natuurherstel en biodiversiteit 

Het binnenwaaiende, kalkrijke zand in de Castricumse duinen herstelt de verzuring van de bodem, veroorzaakt door stikstof-neerslag. Hierdoor krijg je een gevarieerder landschap met typische duinplanten en –dieren zoals de gentiaan en de zandhagedis. Met bodemmonsters wordt de hoeveelheid kalk in de grond gemeten en geregistreerd. PWN plaatst zandvangers op verschillende plekken om de verstuiving te vergelijken.

Met de natuur mee werken 

Samen met Hoogheemraadschap is de locatie voor de kerven bepaald, zodat de duinen goed kunnen doorstuiven. Om dezelfde reden zijn een aantal strandpaviljoens naar voren verplaatst en verhoogd; zo kunnen ook hier de duinen beter verstuiven. Boswachter Ronald: “we werken met de natuur mee om de duinen toekomstbestendig te behouden. Als je de kommavlinder en de duinparelmoervlinder weer ziet vliegen, is het een teken dat de natuur goed is hersteld”. 

Praktische tips wandelen duinen Castricum 

  • Vanaf het station in Castricum is het gebied te voet of op de fiets makkelijk te bereiken. In de zomermaanden
  • Het strand bij Castricum aan zee is betaald parkeren. In de zomermaanden rijdt er een bus naar het strand.
  • Het duingebied van de kerven is niet toegankelijk. Om de kerven toch te zien kun je naar het strand: je loopt van de strandopgang in Castricum aan Zee naar links en na ca. 1 kilometer zie je de 5 kerven. 
  • Het parkeerterrein van Johanna’s Hof is – vooral in het weekend – erg druk. Veel mooie wandelroutes kun je ook vanaf andere parkeerplaatsen lopen, bijvoorbeeld vanaf de PWN parkeerplaats aan de Heereweg. 
  • De laatste jaren zijn een aantal paden na heftige regenval niet begaanbaar. Kijk daarom vooraf even goed op de borden bij de start van de wandelpaden.
  • Leuke koffie- en lunchplekken: Johanna’s Hof, Nieuw Westert, Ruiterhuys en op het strand Zeezicht en Zoomers. 
  • Overnachten in Castricum: strandhotel Zoomers (aan zee), Zoomers aan het Bos en duurzaam vakantiepark DW Castricum 
  • Lees hier over onze andere reistips in Nederland
Madelon Seignette - auteur

Over de auteur

Madelon Seignette

Met een passie voor reizen en fotografie én meer dan 30 jaar ervaring in de reisbranche, deel ik graag mijn bijzondere natuur-reistips. Reizen is heerlijk en belangrijk, je ontmoet nieuwe mensen en culturen en het opent je blik op de wereld.

ALLE BERICHTEN VAN DEZE AMBASSADEUR

Bekijk andere blogs
Noord Vogezen, onontdekt natuurgebied

Noord Vogezen, onontdekt natuurgebied

Noord Vogezen? Onbekend wandel-, fiets- en paardrijwalhalla. Noord Vogezen is voor veel Nederlanders een blinde vlek. En dat is zonde! Dit gebied bestaat voor meer dan de helft uit bossen. Er zijn ontelbare fiets- en wandelroutes, pittoreske dorpjes, kanalen, meren en...

Wandel de Via di Francesco

Wandel de Via di Francesco

Wandel de Via di Francesco van Toscane naar Umbrië  De Via di Francesco (Franciscus-route) is geen echte pelgrimsroute. Tot een paar jaar geleden waren er zelfs nooit pelgrims die de voetstappen van de heilige Franciscus volgden. De route verbindt...

Wandelen in Umbrië

Wandelen in Umbrië

Wandelen in Umbrië langs de kunststeden Umbrië staat behalve de prachtige natuur vooral ook bekend om de prachtige kunststeden. Ontdek het groene hart van Italië te voet en bezoek de mooie kunststeden. We beschrijven de wandelroute die je gewoon zelf kunt wandelen,...

Laat je inspireren

Ben je op zoek naar de mooiste wandel- en fietsroutes? Of wil je informatie over reizen met de trein of advies voor de mooiste roadtrips door de natuur. Laat je inspireren voor je volgende reis in het groen; ideeën om je eigen reis te plannen of te kiezen voor een georganiseerde reis.

Kies je bestemming