Ontdek de schoonheid van de natuur.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang inspirerende reistips en routes voor je volgende groene reis.
Bij Bourgondië denk je misschien vooral aan wijnen, lekker eten en eeuwenoud erfgoed. Maar de streek herbergt ook een verborgen paradijs: de Morvan. Dit groene hart van Bourgondië ligt grofweg tussen Parijs en Lyon. Het Regionale Natuurpark van de Morvan bestaat sinds 1970 en is een van de oudste natuurparken in Frankrijk.
Om je een idee te geven, qua grootte past de provincie Utrecht hier twee keer in. Het gebied is ook nog eens dunbevolkt. Je vindt hier niet alleen uitgestrekte bossen, maar ook rivieren, meren, boerengehuchten, vredig grazende witte Charolais koeien en natuurlijk talloze wandel- en fietspaden.
Ik begin mijn ontdekkingstocht in de idyllische vallei van de rivier Cousin, aan de noordkant van de Morvan. Deze vallei is onderdeel van de meerdaagse wandelroute GR213, die eindigt in Vézelay, het bekende bedevaartsoord op de weg naar Santiago de Compostela. Mijn wandeling start in het charmante dorpje Pontaubert, dat direct aan de Cousin ligt.
Al snel hoor ik alleen nog vogels fluiten en het geruis van het riviertje. Het valt me op dat het water hier kraakhelder is. Dit is Natura2000-gebied en die bescherming verhoogt de kans om bijzondere vogels te spotten. Er komen hier soorten voor als de waterspreeuw, of een zangvogel zoals de grauwe klauwier (een in Nederland bedreigde soort).
Onderweg hoor ik prachtig gezang en gefluit, maar vandaag blijven de vogels helaas buiten zicht. Blauwe reigers zie ik wel langs de rivieroever staan, doodstil loerend op een prooi. Tijdens de wandeling moet je hier en daar best even klauteren over grote keien, maar dat is leuk voor de afwisseling. Halverwege zie ik gele routebordjes met Vézelay erop. Dat is mijn eindbestemming.
Ca. 2,5 uur wandelen, makkelijke wandeling
Na de wandeling ben ik gaan varen op de rivier de Cure. Een van de opstappunten is bij Saint-Père, een dorpje tussen Pontaubert en Vézelay. De route voert langs gehuchtjes zoals Pierre-Perthuis met twee (eigenlijk drie) indrukwekkende bruggen. Een mooie plek voor een fotostop. Ik zeg gehucht, maar Pierre-Perthuis is lange tijd een strategische locatie geweest.
Het kasteel van Pierre-Perthuis is een van de oudste in de Morvan. Tijdens de Honderdjarige Oorlog zijn de gebouwen zwaar beschadigd geraakt. Vandaag de dag zie je dan ook vooral nog een paar restanten, maar dat heeft ook zijn charme.
Vanaf de grote brug zie je de Cure, die verderop in de Morvan ontspringt, door het landschap kronkelen. Helemaal beneden herken ik mijn felrode kano aan de oever. Tijd om weer verder te peddelen. Hier en daar zitten versnellingen in de rivier en regelmatig kras ik met de onderkant van mijn kano over de keien.
Ik zie het als een sport om de stenen zo veel mogelijk te ontwijken. Onderweg heb ik bekijks van stevig gebouwde Charolais koeien die nieuwsgierig kijken naar die wild peddelende toerist. Mijn eindbestemming, het pelgrimsstadje Vézelay, kan ik ook al in de verte zien. Wat een leuke manier om de Morvan vanaf het water te ontdekken!
De Morvan staat ook bekend om de grote meren zoals Lac des Settons, Lac du Crescent (met de vorm van een croissant) en mijn persoonlijke favoriet is Lac de Pannecière, het grootste meer van Bourgondië met schitterende uitzichten en doorkijkjes. In het natuurpark zijn ook een paar indrukwekkende watervallen die de moeite waard zijn.
Mijn keus voor een korte wandeling valt op de kloof van Narveau, net buiten het charmante stadje Lormes midden in de Morvan. De eerste afdaling is meteen supersteil dus ik ben blij dat ik mijn wandelschoenen aan heb. Ik weet natuurlijk niet wat er hierna gaat gebeuren, maar het wandelpad blijkt verder een makkie. Het is een heerlijk ontspannen wandeling van nog geen 1,5 kilometer over een bospad langs snelstromend water. Hier en daar zijn leuke picknickplekken en in het voorjaar kun je in de Gorges de Narvau een tapijt van blauwe hyacinten bewonderen. Daar kom ik nog een keer voor terug. Mijn wandeling eindigt bij de waterval, maar je kunt de lus met gemak verder uitbreiden.
Mijn laatste halte is Vézelay. Als je naar de Morvan gaat dan mag een bezoek aan de ‘eeuwige heuvel’ (la colline eternelle) niet ontbreken. Het middeleeuwse stadje op de heuvel met wijngaarden kun je zien als de noordelijke toegangspoort tot de Morvan. Er hangt een bijzondere sfeer met de pelgrims en toeristen die overal vandaan komen. Al sinds de middeleeuwen komen ze om de relikwieën van Maria Magdalena in de gelijknamige basiliek te vereren. In de 12e eeuw werd onderaan de heuvel opgeroepen tot een kruistocht. Kortom, dit gebied barst van de geschiedenis.
Aan het eind van de dag is het afgekoeld en samen met pelgrims waag ik de tocht naar boven. Het weggetje omhoog door het stadje is best steil en ik voel dan ook meteen m’n kuiten. Onderweg haal ik een pelgrim in die een ezel met bepakking naar boven trekt. De arme ezel lijkt er niet zo veel zin in te hebben.
Na een klein kwartiertje ‘klimmen’ doemt de indrukwekkende basiliek van Maria Magdalena op. De voorgevel kleurt prachtig goudgeel in de late avondzon. Ik loop eerst een rondje om de kerk. Aan de zijkant is een kloostertuin met dieprood gekleurde rozen en roze stokrozen die mooi afsteken tegen de zandstenen muren. Vanuit de tuin heb je een magnifiek uitzicht op het omringende dal met wijngaarden die worden afgewisseld door bossen en heuvels. Achter de basiliek staan prachtige oude bomen die vast veel verhalen te vertellen hebben.
Zowel de voorgevel als het interieur van de basiliek zijn net zo adembenemend als als de omgeving van Vézelay. Na mijn bezoek plof ik neer op een terrasje en blik tevreden terug op mijn pelgrimage naar de Morvan.
Hier vind je al onze wandelreizen.
Parc du Pilat, officieel Parc Naturel du Regional Pilat, is onder Nederlanders relatief onbekend. De wijnen, geitenkaas en vruchten uit deze streek hebben in Frankrijk zelf een sterrenstatus. Dit natuurpark dat tussen Lyon en Saint-Etienne ligt is net iets groter dan...
De rivier de Loire mag je wel de koningin onder de rivieren noemen. De langste, ‘wilde’ rivier van Frankrijk ontspringt in de Haute-Loire, een departement tussen de steden Lyon en Clermont-Ferrand. Dit groene gebied in de Auvergne is een walhalla voor natuur-, wandel-...
Laat je inspireren
Ben je op zoek naar de mooiste wandel- en fietsroutes? Of wil je informatie over reizen met de trein of advies voor de mooiste roadtrips door de natuur. Laat je inspireren voor je volgende reis in het groen; ideeën om je eigen reis te plannen of te kiezen voor een georganiseerde reis.